Preşedintele Donald Trump se pregăteşte luni să marcheze prima comemorare a atentatelor din 11 septembrie 2001 de când este în funcţie, relatează Associated Press. Ceremonia, la care va lua parte şi Prima Doamnă Melania Trump, se anunţă solemnă şi nepartizană.
Soţii Trump intenţionează să ţină un moment de reculegere luni, la Casa Albă, la ora la care primul avion a intrat în Turnurile Gemene, pe 11 septembrie 2001.
De asemenea, familia prezidenţială vor lua parte la o ceremonie la Pentagon, condusă de secretarul Apărării, Jim Mattis, şi de generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vicepreşedintele Mike Pence va reprezenta administraţia la minutul de reculegere de la Shanksville.
Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci români, care au murit în atacuri sunt omagiaţi luni, prin slujbe şi ceremonii organizate în toată ţara.
La Ground Zero, unde au fost Turnurile Gemene, va fi ţinut un moment de reculegere la ora locală 8.46 (15.46 ora României) – când primul avion a lovit Turnul de Nord.
Clopotele vor suna în tot New Yorkul, iar familiile victimelor atacurilor din 2001 – precum şi cele ale oamenilor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din 1993, de la World Trade Center – vor citi numele celor morţi. Ceremonia va fi transmisă online.
Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.
Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).
Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.
Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.
Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.
“Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...