Preşedintele ales Donald Trump caută o cale pentru a retrage cât mai repede Statele Unite dintr-un acord global pentru combaterea schimbării climatice, a declarat o sursă din echipa sa de tranziţie, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consilierii republicanului caută căi pentru a scurta procedura standard, de patru ani, prevăzută în vederea retragerii din acord, a spus sursa care se ocupă de energie şi politică pentru climă în echipa lui Trump.

„A fost o nesăbuinţă ca Acordul de la Paris să intre în vigoare înainte de alegeri”, a spus sursa citată sub acoperirea anonimatului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acordul a intrat în vigoare pe 4 noiembrie, cu patru zile înainte de scrutin.

Potrivit Articolului 28 din Acordul de la Paris, orice ţară care l-a semnat şi după aceea vrea să se retragă trebuie să aştepte patru ani. Astfel, retragerea ar putea avea loc, cel mai devreme, pe 4 noiembrie 2020, adică înainte de următoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

Printre soluţiile luate în calcul se numără trimiterea unei scrisori prin care SUA să se retragă din acordul-cadru din 1992 care s-a aflat la baza Acordului de la Paris. O altă variantă este anularea implicării Washingtonului în ambele acorduri în decurs de un an. A treia posibilitatea este emiterea unui ordin prezidenţial care să şteargă, pur şi simplu, semnătura SUA din Acord.

Retragerea din acordul din 1992 ar fi controversată, în primul rând pentru că a fost semnat de fostul preşedinte republican George H.W. Bush şi aprobat de Senatul american. De asemenea, acţiunea ar fi criticată de multe ţări.

Potrivit sursei din echipa lui Trump, acesta este conştient de reacţia pe care ar stârni-o retragerea SUA pe scena internaţională, dar a spus că republicanii din Congres au transmis numeroase semnale că o administraţie republicană va lua o astfel de acţiune.

“Partidul Republican a transmis cu mai multe ocazii semnale comunităţii internaţionale că nu este de acord cu pactul”, a spus oficialul.

Acesta l-a acuzat pe Obama pentru că a emis un ordin executiv privind Acordul, fără a obţine aprobarea Senatului. „Nu ar exista acest impact diplomatic asupra agendei internaţionale mai ample, dacă Obama nu ar fi grăbit adoptarea”, potrivit aceleiaşi surse.

După victoria lui Trump în alegerile de marţi, Guvernele din întreaga lume – de la China la state insulare mici – şi-au reafirmat, în marja unor discuţii organizate în Maroc, susţinerea pentru Acordul de la Paris din 2015.

Duminică, secretarul de Stat John Kerry a declarat că administraţia Obama va face tot ceea îi stă în putere pentru a implementa Acordul de la Paris înainte de învestirea în funcţie a lui Trump.

În campania electorală, Trump a descris încălzirea globală drept o farsă şi a promis că va retrage SUA din Acordul de la Paris, susţinut de preşedintele american Barack Obama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.