Trei bărbaţi, dintre doi erau deja în detenţie, au fost inculpaţi vineri cu privire la o ”asociere de răufăcători teroristă criminală” şi încarceraţi în legătură cu un plan al unui atentat dejucat, au declarat surse concordante pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vârstă de 27, 31 şi 42 de ani, suspecţii, dintre care unul a fost condamnat la închisoare pentru că a stat timp de şase luni în Siria, în 2014, cu un grup afiliat Al-Qaida, nu au stabilit o ţintă precisă, însă au evocat posibilitatea de a ataca un supraveghetor penitenicar, a declarat o sursă apropiată dosarului pentru AFP, confirmând astfel o dezvăluire Le Parisien.

Unul dintre ei era încarcerat la Închisoare de la Châteaudun (Eure-et-Loir) , iar celălalt la Saint-Maur (Indre).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Era un plan, nu suntem siguri de riscul precis reprezentat”, a declarat ministrul de Interne Christophe Castaner, în cursul unei vizite în Gard, adăugând că ”informaţiile au funcţionat bine”.

Plasaţi în arest preventiv, cei trei suspecţi au contestat faptul că ar fi plănuit un atentat, a precizat sursa apropiată dosarului citată.

Potrivit Le Parisien, ”creierul” grupului este bărbatul în vârstă de 27 de ani, care s-a convertit la islam şi a fost condamnat de ”apologia terorismului”.

Obligat să schimbe închisoarea de cel puţin trei ori, din cauza unor incidente precum chemări la rugăciune, el l-a întâlnit pe unul dintre suspecţi în Închisoarea de la Châteaudun, iar pe celălalt în închisoarea de la Toulon, potrivit cotidianului.

Bărbatul care a fost în Siria a fost condamnat la şase ani de închisoare la începutul lui 2016, fără o ”perioadă de siguranţă”. Anunţând această pedeapsă, preşedintele completului afirma că vrea să concilieze ”represiunea necesară” a asocierii răufăcătorilor în vederea comiterii de fapte teroriste şi ”voinţa de reinserţie” manifestată de condamnat.

În ultimele luni, două agresări ale unor supraveghetori peticenciari au avut loc - una la Havre (Seine-Maritime), comisă de un deţinut condamnat de fapte de terorism, şi una la Condé-sur-Sarthe (Orne), comisă de către un deţinut radicalizat - care ilustează dificultatea găsirii unei modalităţi de oprire a riscului trecerii la fapte şi ”contagiunii” ideologiei jihadiste.

Dintre cei aproximativ 71.000 de deţinuţi în Franţa, aproximativ 500 de persoane sunt încarcerate - în aşteptarea procesului sau condamnate - cu privire la fapte de terorism islamist, iar aproximativ 1.100 de deţinuţi de drept comun sunt anchetaţi cu privire la radicalizare, o cifră care a rămas neschimbată de 18 luni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.