Ministerul rus al Energiei a propus restricţionarea zborurilor deasupra instalaţiilor energetice ruseşti, a relatat luni cotidianul Vedomosti, după o serie de atacuri care au avut loc în această lună asupra infrastructurii petroliere ruse, lovituri care au fost puse pe seama Ucrainei. Inclusiv luni a avut loc un astfel de atac, relatează Reuters.
Ziarul Vedomosti a precizat că, potrivit planului, doar avioanele desfăşurate pentru a proteja instalaţiile energetice şi avioanele înalţilor oficiali ruşi sau ale oficialilor străini care vin în vizită vor putea zbura cu permisiune specială în zonele desemnate.
Ministerul rus al Energiei nu a comentat deocamdată această informaţie a cotidianului rus.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă apărarea aeriană rusă a contracarat chiar luni un atac cu drone asupra rafinăriei de petrol Slavneft-YANOS din oraşul Iaroslavl, la nord-est de Moscova, a declarat guvernatorul regional Mihail Evraev.
Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de raiduri similare cu drone asupra infrastructurii energetice ruseşti din ultimele săptămâni, unele dintre acestea perturbând producţia de combustibil.
Oficialii ucraineni au declarat că Kievul se află în spatele unora dintre aceste atacuri.
Războiul care durează de aproape doi ani al Rusiei în Ucraina se transformă într-un război de uzură în condiţiile în care asistenţa financiară şi militară occidentală pentru Kiev a fost blocată şi nu au fost posibile schimbări semnificative pe câmpul de luptă în ultimele luni.
Rusia şi Ucraina şi-au vizat reciproc infrastructura energetică în atacuri menite să întrerupă liniile de aprovizionare şi logistica şi să îşi demoralizeze adversarul, în timp ce încearcă să obţină un avantaj într-un război de aproape doi ani care nu dă semne că se va încheia.
Infrastructura energetică a Rusiei a fost afectată de atacuri cu drone şi incendii în ultima lună, ceea ce sporeşte incertitudinea pe pieţele globale de petrol şi gaze, deja zguduite de conflictul din Orientul Mijlociu.
Cu două zile înainte, un atac cu drone a lovit un depozit de petrol din regiunea vestică rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina, pentru care Moscova a dat vina tot pe Kiev. Aceasta urmase unui atac, cu o zi mai devreme, asupra unui terminal petrolier rusesc din Marea Baltică, despre care oficialii ruşi au declarat că a fost contracarat.
CRONOLOGIA INCIDENTELOR DE LA INSTALAŢIILE ENERGETICE RUSE DIN ULTIMA LUNĂ
* Un oficial rus a declarat la 18 ianuarie că Ucraina a încercat şi nu a reuşit să ţintească cu o dronă un terminal petrolier rusesc din Marea Baltică. Ucraina a declarat că a lovit ţinte în Sankt Petersburg cu o dronă de fabricaţie internă. Mihail Skigin, coproprietar al terminalului petrolier din Sankt Petersburg, a declarat pentru RBC că apărarea aeriană a zădărnicit o "catastrofă monstruoasă", care putea duce la pierderi umane şi daune ecologice în Marea Baltică.
* Patru rezervoare de petrol de la o mare instalaţie de depozitare din oraşul Klinţi din regiunea Bryansk, în vestul Rusiei, au luat foc pe 19 ianuarie, după ce armata a doborât o dronă de atac ucraineană, a declarat guvernatorul regional. Un purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene nu a confirmat sau infirmat implicarea Ucrainei.
* Tot pe 19 ianuarie, un incendiu a distrus rafinăria de petrol Riazan, a treia ca mărime din Rusia, a relatat ziarul Komsomolskaia Pravda, citând serviciile de urgenţă.
* Gigantul energetic rus Novatek a fost nevoit să suspende la 21 ianuarie unele operaţiuni la imensul terminal de export de combustibil din Marea Baltică de la Ust-luga, precum şi "procesele tehnologice" la un complex de producţie de combustibil din apropiere, din cauza unui incendiu, declanşat de ceea ce presa ucraineană a spus că a fost un atac cu drone.
Rusia va reduce probabil exporturile de nafta cu aproximativ 127.500-136.000 de barili pe zi, adică aproximativ o treime din totalul exporturilor sale, după ce incendiile au întrerupt operaţiunile la rafinăriile din Marea Baltică şi Marea Neagră, potrivit traderilor şi datelor de urmărire a navelor LSEG.
* Rafinăria de petrol Tuapse a Rosneft, din sudul Rusiei, a oprit procesarea şi producţia de petrol pe 26 ianuarie, în urma unui incendiu, au declarat pentru Reuters două surse din industrie familiare cu acest subiect. O sursă ucraineană a declarat că drone ucrainene au atacat rafinăria de pe malul Mării Negre.
* Al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a oprit o unitate de la NORSI, a patra rafinărie ca mărime din Rusia, situată în apropierea oraşului Nijni Novgorod, la aproximativ 430 km est de Moscova, după un "incident". Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat la 27 ianuarie că lucrările de reparaţii vor dura cel puţin o lună sau o lună şi jumătate.
* Apărarea aeriană rusă a zădărnicit un atac cu drone pe 29 ianuarie asupra rafinăriei de petrol Slavneft-YANOS din oraşul Iaroslavl, la nord-est de Moscova, a declarat guvernatorul regional Mihail Evraev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.