Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că ţara sa nu poate accepta să devină parte a Chinei sub oferta „o ţară, două sisteme”, respingând ferm pretenţiile de suveranitate ale Beijingului. De cealaltă parte, China a răspuns că „reunificarea” este inevitabilă şi că nu va tolera vreodată independenţa Taiwanului, relatează Reuters.
Într-un discurs susţinut după ce a depus jurământul pentru a doua instalare în funcţia de preşedinte, Tsai a spus că relaţiile dintre Taiwan şi China au ajuns la un punct de cotitură istoric.
„Ambele părţi au datoria de a găsi un mod să coexiste şi să prevină intensificările diferenţelor”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tsai şi Partidul Progresiv Democrat au câştigat detaşat alegerile din ianuarie, promiţând că vor ţine piept Chinei, care susţine că Taiwanul îi aparţine şi că va fi adus sub controlul Beijingului cu forţa, dacă este nevoie.
„Vreau să reiterez cuvintele «pace, paritate, democraţie şi dialog». Nu vom accepta ca autorităţile de la Beijing să folosească «o ţară, două sisteme» pentru a retrograda Taiwanul şi a submina status quo-ul. Rămânem neclintiţi referitor la acest principiu”, a spus Tsai.
China foloseşte politica „o ţară, două sisteme”, care aparent garantează un mare grad de autonomie, pentru a conduce fostul teritoriu britanic Hong Kong, care i-a revenit în 1997. I-a oferit Taiwanului aceeaşi variantă, deşi toate partidele importante de aici au refuzat-o.
În replică la afirmaţiile lui Tsai, oficialii chinezi au spus că Beijingul va menţine ideea „o ţară, două sisteme”, dogmă principală în politica preşedintelui Xi Jinping, şi că „nu va lăsa loc pentru activităţi separatiste de independenţă ale Taiwanului”.
Biroul pentru Afaceri din Taiwan al Chinei a transmis: „Reunificarea este ceva inevitabil istoric a marii întineriri a naţiunii chineze. Avem dorinţa fermă, întreaga încredere şi suficientă capacitate să apărăm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”.
Tsai susţine că Taiwanul este un stat independent şi nu doreşte să fie parte din Republica Populară Chineză, guvernat de Beijing.
Ea a spus că, în continuare, oficialii sunt deschişi pentru dialog cu China.
Recent, Taiwan a acuzat China că a făcut presiuni pentru a ţine ţara în afara Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. China susţine că Taiwanul este provincia sa, fără drepturi la însemne de stat.
Administraţia Trump susţine Taiwanul, diplomatic, dar şi armat, deşi SUA recunosc doar guvernul Chinei.
China a întrerupt un mecanism de discuţii formale cu Taiwanul în 2016, după ce Tsai a câştigat primul mandat de preşedinte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.