Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri, la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore pentru a adapta blocul militar pentru provocările viitorului şi a arătat că aliaţii au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, şi-au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ce au decis liderii NATO în prima zi a summitului lor (comunicatul NATO)

Miercuri, Jens Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina, la care aliaţilor li s-a alăturat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului "pentru a discuta şi a decide de la egal la egal". El a salutat, de asemenea, faptul că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu NATO. Stoltenberg a salutat, de asemenea, noile anunţuri de sprijin din partea mai multor aliaţi.

CITEȘTE ȘI CNN: România va începe să antreneze piloţii ucraineni pe F-16 chiar de luna viitoare. Bucureştiul a cerut un simulator de zbor de la Lockheed Martin

În cadrul summitului, aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP). "Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă", a arătat Stoltenberg. "Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile", a spus el, subliniind că Ucraina este acum "mai aproape de NATO ca niciodată".

Secretarul general al NATO a mai spus că aliaţii trebuie să se asigure că, atunci când războiul cu Rusia se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei. El a salutat faptul că mai mulţi aliaţi s-au angajat acum să ofere asistenţă bilaterală pe termen lung Ucrainei în materie de securitate.

CITEȘTE ȘI Statele din G7 au dezvăluit un cadru de securitate pe termen lung pentru Ucraina

Anterior, miercuri, Jens Stoltenberg a prezidat o reuniune a aliaţilor cu liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande, Republicii Coreea şi Uniunii Europene. "NATO este o alianţă regională, dar ne confruntăm cu provocări globale", a arătat el. Secretarul general al NATO a explicat că asertivitatea globală a Beijingului şi războiul Moscovei împotriva Ucrainei necesită o coordonare şi mai strânsă între NATO, UE şi partenerii din regiunea Indo-Pacific, iar aceştia vor colabora şi mai strâns, apărând cu tărie ordinea internaţională bazată pe reguli.

În încheiere, Jens Stoltenberg, căruia aliaţii i-au prelungit mandatul pentru încă un an, până în octombrie 2024, deja pentru a treia oară, a afirmat că "NATO este mai unită ca niciodată" şi a mulţumit preşedintelui lituanian Gitanas Nausėda, guvernului lituanian şi poporului din Vilnius pentru găzduirea acestui summit istoric.

Următorul summit al NATO va avea loc la Washington, în 2024, marcând 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei.

CITEȘTE ȘI Kremlinul ameninţă împotriva oferirii unor garanţii de securitate Ucrainei la summitul NATO de la Vilnius. ”Fac Europa mult mai periculoasă timp de mulţi ani de-acum înainte”
CITEȘTE ȘI China respinge criticile NATO şi avertizează că îşi va proteja drepturile

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.