Unul dintre generalii din Sudan, care conduce forţa paramilitară care luptă cu armata ţării, a declarat pentru BBC că nu va negocia până la încheierea luptelor. Dar generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardaţi „necruţător” de când un armistiţiu de trei zile a fost prelungit.
„Nu vrem să distrugem Sudanul”, a spus el, acuzându-l pe şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, pentru violenţă.
Generalul Burhan a acceptat de principiu să discute faţă în faţă în Sudanul de Sud.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prelungirea de joi seară a unui acord de încetare a focului a urmat eforturilor diplomatice intense ale ţărilor vecine, precum şi ale SUA, Regatului Unit şi ONU.
Vorbind cu BBC prin telefon, Hemedti a spus că este deschis la discuţii, dar condiţia era ca încetarea focului să fie menţinută: "Încetează ostilităţile. După aceea putem avea negocieri".
El a precizat că nu are nicio problemă personală cu generalul Burhan, dar l-a considerat un trădător pentru aducerea la guvernare a celor loiali fostului preşedinte Omar al-Bashir, care a fost înlăturat împreună de armată şi RSF în 2019, după proteste masive de stradă.
Regimul lui Bashir – aflat la putere timp de trei decenii – era cunoscut pentru ideologia sa islamistă şi pentru impunerea unei versiuni stricte a Sharia (legea islamică).
„Din păcate, Burhan este condus de liderii frontului islamic radical”, a spus Hemedti.
În 2021, el şi generalul Burhan au anulat acordul de împărţire a puterii cu civilii, preluând controlul deplin printr-o lovitură de stat.
Aceştia s-au certat anul acesta în legătură cu propunerea de revenire la administraţia civilă, în special cu privire la termenul pentru includerea în armată a celor 100.000 de oameni ai lui Hemedti.din cadrul Forţei de Sprijin Rapid (RSF)
"Aştept cu nerăbdare să am un guvern civil astăzi, un guvern complet civil. Acesta este principiul meu", a declarat Hemedti pentru BBC.
Nu este prima dată când liderul RSF vorbeşte despre angajamentul său faţă de democraţie, deşi analiştii subliniază că forţele sale au înăbuşit cu brutalitate protestele civile în trecut.
Hemedti a declarat pentru BBC că luptătorii săi RSF nu sunt duşmanii soldaţilor din armata naţională, explicând că aceştia luptă pentru a proteja ţara de „relicvele guvernului din ultimii 30 de ani”.
"Nu ne vom lupta cu voi. Vă rog întoarceţi-vă la diviziile voastre şi nu ne vom lupta cu voi”, a fost apelul său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.