Atacurile informatice ale Statelor Unite contra unor ţinte iraniene au fost zadarnice, a declarat luni ministrul iranian al Telecomunicaţiilor, după ce presa a dezvăluit o tentativă de piratare prevăzută de mult timp de Pentagon, menită să neutralizeze sisteme balistice iraniene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ei încearcă, dar au eşuat” în atacurile lor, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Mohammad Javad-Azari Jahromi.

”Presa întreabă dacă presupusele atacuri cibernetice împotriva Iranului sunt reale”, continuă el.

”Ne confruntăm de mult timp cu terorismul cibernetic (...). Anul trecut, am neutralizat 33 de milioane de atacuri cu ajutorul firewallului nostru”, subliniază el.

Aceste declaraţii au loc la patru zile după distrugerea în zbor a unei drone aparţinând Marinei americane (US Navy) de către Iran, în apropierea strâmtorii Ormuz, un incident care alimentează teneri cu privire la izbucnirea unui război între Statele Unite şi Iran.

Donald Trump a mizat pe o calmare duminică şi a dat asigurări că nu vrea un conflict armat cu Teheranul, declarându-se în favoarea încheierii unui acord între cele două ţări, pentru ca economia iraniană să poată ieşi din marasm.

Preşedintele american a anunţat sâmbătă că Statele Unite urmează să impună Iranului noi sancţiuni - începând de luni -, pe care Washingtonul le-a restabilit treptat, după ce a ieşit, anul trecut, Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Statele Unite au lansat săptămâna aceasta atacuri cibernetice împotriva unor sisteme de lansare de rachete şi unei reţele de spionaj iraniene, după distrugerea de către Teheran a unei drone americane, a dezvăluit sâmbătă presa americană, scrie AFP.

Locatarul casei Albe a anulat în ultimul moment atacuri programate împotriva Iranului, în urma distrugerii acestui avion fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk la 20 iunie.

El a autorizat, însă, în secret, represalii sub forma unor atacuri cibernetice contra unor sisteme de apărare iraniene, au dezvăluit Yahoo! News şi The Washington Post (WP).

Potrivit WP, unul dintre atacurile cibernetice a vizat computere cu care se controlează lansări de rachete şi rachete balistice.

Potrivit Yahoo! News, celălalt atac informatic a vizat o reţea de spionaj însărcinată să supravegheze trecerea navelor prin Strâmtoarea Ormuz.

WP scrie că aceste atacuri cibernetice - planificate de mai multe săptămâni - au fost propuse iniţial de către militari ca ripostă la atacuri, la jumătatea lui iunie, vizând petroliere în Stâmtoarea ormuz.

Washingtonul acuză Teheranul de aceste atacuri, însă Iranul neagă orice implicare.

Contactat de AFP, Departamentul american al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu.

În 2010, Teheranul a acuzat Statele Unite şi Israelul - în plină criză în dosarul nuclear - că au creat puternicul virus informatic Stuxnet, care a infectat câteva mii de computere iraniene şi a blocat centrifuge folosite la îmbogăţirea uraniului.

Donald Trump a anunţat sâmbătă noi sancţiuni ”majore” încă de luni împotriva Iranului, care a avertizat la rândul său Statele Unite că cea mai mic atac contra teritoriului său va avea consecinţe dezastruoase asupra intereselor americane în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.