Statele Unite au prezentat vineri acuzaţii împotriva a trei persoane iraniene, care ar fi executat ”o operaţiune de hacking” de mare amploare asupra campaniei fostului preşedinte Donald Trump, transmite France 24.
Cei trei inculpaţi ar fi conspirat cu alte persoane pentru a desfăşura ”o operaţiune de hacking de ani de zile, de mare amploare, în numele Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC)”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.
Operaţiunea a vizat în ultima perioadă persoane asociate campaniilor politice din SUA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Propriile cuvinte ale inculpaţilor arată clar că încercau să submineze campania fostului preşedinte Trump înainte de alegerile prezidenţiale americane din 2024”, a declarat Garland.
Actorii cibernetici au folosit tehnici de spear phishing (e-mailuri false direcţionate) şi de inginerie socială pentru a compromite conturile unor oficiali ai guvernului SUA şi ale unor persoane fizice, potrivit documentelor judiciare.
”Mesajul guvernului SUA este clar: poporul american, nu o putere străină, decide rezultatul alegerilor din ţara noastră”, a adăugat Garland.
El a menţionat că ”există puţini actori în această lume care reprezintă o ameninţare la fel de gravă la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite ca Iranul”.
Potrivit actului de acuzare, actorii cibernetici şi-au început activitatea încă din 2020, iar în jurul lunii mai 2024 au început să vizeze şi să obţină acces neautorizat la conturile personale ale persoanelor asociate cu o campanie prezidenţială din SUA.
Aceştia au încercat apoi să divulge materiale furate unor membri ai mass-media şi unor persoane despre care se credea că sunt asociate cu o a doua campanie prezidenţială.
Deşi actul de acuzare nu numeşte a doua campanie, Garland a declarat vineri că nu există informaţii care să sugereze că au vizat campania preşedintelui Joe Biden.
Atacul s-a întâmplat înainte ca Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă.
Cei trei hackeri - Masoud Jalili, Seyyed Ali Aghamiri şi Yasar Balaghi - locuiesc în Iran.
Departamentul de Stat oferă până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre Jalili şi cei doi asociaţi ai săi din IRGC.
Pe lângă acuzaţiile legate de campanie, rechizitoriul mai spune că hackerii au încercat să fure informaţii care ar putea fi utilizate pentru a sprijini eforturile de răzbunare a morţii comandantului Gărzilor Revoluţionare Qassem Soleimani, ordonată de Trump când era preşedinte.
Într-o declaraţie separată de vineri, Departamentul Trezoreriei a declarat că impune sancţiuni împotriva a şapte persoane, inclusiv Jalili, din cauza eforturilor de a interveni în alegerile din SUA. Trezoreria ”rămâne ferm hotărâtă să îi tragă la răspundere pe cei care încearcă să submineze instituţiile noastre”, a declarat Bradley Smith, subsecretarul în exerciţiu al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare.
Pe lângă Jalili, Trezoreria a vizat şi şase angajaţi şi directori ai firmei iraniene de securitate cibernetică Emennet Pasargad, afirmând că aceasta a încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din 2020.
”Între aproximativ august şi noiembrie 2020, Emennet Pasargad a condus o operaţiune online menită să intimideze şi să influenţeze alegătorii americani, să submineze încrederea alegătorilor şi să semene discordie”, a transmis Trezoreria.
Autorităţile americane au declarat anterior că atacatorii cibernetici iranieni au oferit materiale furate din campania lui Trump personalului pentru rivalul său de atunci, Biden.
În 2016, o spargere a e-mailurilor Comitetului Naţional Democrat - atribuită ruşilor - a expus comunicări interne ale partidului, inclusiv despre candidata Hillary Clinton.
Campania candidatei democrate Kamala Harris a declarat în august că şi ea a fost vizată de hackeri străini.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.