Statele Unite consideră că violenţele comise de către militari din Myanmar vizând minoritatea musulmană rohingya sunt un genocid şi crime împotriva umanităţii, declară un oficial american AFP.
Sute de mii de musulmani rohingya au fugit din Myanmar, o ţară cu o populaţie majoritar budistă, începând din 2017, în urma unei reprimări militare - care este vizată în prezent în cadrul unei proceduri cu privire la genocid la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, la Haga.
Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să susţină un discurs, în cadrul unei vizite, luni, la Muzeul Holocaustului, la Washington - unde se află o expoziţie, denumită ”Burma's Path to Genocide”” (”drumul Myanmarului către genocid”).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anthony Blinken anuţa în decembrie, într-o vizită în Malaysia, că Statele Unite voar să afle ”foarte activ” dacă tratamentul aplicat comunităţii rohingya ”consttuie un genocid”.
Departamentul de Stat a publicat în 2018 un raport, citat de CNN, în care releva violenţe vizând rohingya în statul Rakhin, în vestul Myanmarului, drept ”extreme, la scară mare, generalizate şi menite aparent să terorizeze populaţia şi săgonească rezidenţi rohingya”.
Aproximativ 850.000 de rohingya se aflau în tabere în Bangladeshul vecin, iar alţi 600.000 de membri ai comunităţii au rămas în statul Rakhin.
În cazul în care Myanmarul este găsit în mod oficial de genocid, riscă sancţiuni suplimentare şi restricţii prvind ajutorul umanitar, între alte sancţiuni impuse juntei birmane, apreciază cotitianul The New York Times (NYT).
Statele Unite au imous o serie de acţiuni autorilor loviturii de stat militare de la 1 februarie 2021, care au fost acuzaţi în timpul tranziţiei democratice, înainte de puci, de crme împotriva umanităţii, din cauza campaniei brutale împotriva rohingya.
Un dosar deschis împotriva Myanmarului a Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în 2016 a fost complicat de puciul care a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi şi pe Guvernul civil al acesteia, care a declanşat manifestaţii în masă şi o reprimare sângeroasă.
Laureata Nobelului Păcii, criticată de ONG-uri de drepturile omului din cauza unei implicări în reprimatrea rohingya se află în prezent în arest la domiciliu şi este judecată de către generali pe care i-a apărat la Haga.
La 15 martie, ONU a denunţat masacre în masă în Myanmar şi a acuzat armata de eventuale crime împotriva umanităţii şi de crime de război în urma loviturii de stat.
Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat comunitatea internaţională, într-un raport cu privire la situaţia de după puci,, să ia măsuri imediat pentru a opri o spirală a violenţelor în Myanmar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...