Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se străduia luni seară să deblocheze impasul în ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO, după ce i-a convocat la discuţii pe preşedintele turc Tayyip Erdogan şi pe premierul suedez Ulf Kristersson înaintea summitului alianţei care începe marţi la Vilnius, relatează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este încă posibil să avem o decizie pozitivă în privinţa Suediei la Vilnius", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă înainte de a-i primi pe cei doi lideri în capitala lituaniană, în ajunul summit NATO.

Erdogan şi Kristersson au părut relaxaţi înaintea întâlnirii, liderul suedez glumind pe seama parcării avionului său lângă aeronava turcească, mai mare, de pe aeroportul din Vilnius. Cei trei au intrat apoi în discuţii care au durat mai bine de două ore, înainte de a lua o pauză. Se aştepta ca negocierile ulterioare să se prelungească mai târziu în cursul serii, au declarat diplomaţii.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda şi-au depus anul trecut cererea de aderare la NATO, renunţând la politica de nealiniere militară, care a durat timp de decenii în timpul Războiului Rece. În timp ce aderarea Finlandei la NATO a primit undă verde în aprilie, Turcia şi Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei. Stockholm a depus eforturi în speranţa că se va putea alătura blocului la summitul de la Vilnius.

Erdogan a ţinut luni de zile să spună că aderarea Suediei depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului NATO de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aştepte la compromisuri din partea Ankarei.

Turcia susţine că Suedia nu a făcut suficient împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti, în principal membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă de către Turcia, UE şi Statele Unite.

Erdogan a părut luni să ridice din nou miza, spunând că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe oferta Suediei de a adera la alianţa militară nord-atlantică.

Statele Unite şi aliaţii săi au încercat de luni de zile să exercite presiuni asupra Ankarei. Unii parteneri NATO consideră că Turcia, care a cerut în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă F-16 de la Lockheed Martin pentru 20 de miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, s-a folosit de aderarea Suediei pentru a face presiuni asupra Washingtonului să deblocheze decizia în privinţa avioanelor de război.

Preşedintele american Joe Biden urmează, la rândul său, să poarte discuţii faţă în faţă cu Erdogan în timpul summitului de la Vilnius.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.