Senatorii republicani au blocat miercuri o lege care garantează dreptul la contracepţie, pe care democraţii o propuseseră pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei consideră a fi ameninţări la adresa avortului şi a drepturilor reproductive în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această lege le-ar fi garantat americanilor dreptul de a obţine şi de a folosi prezervative, DIU şi alte metode de contracepţie şi le-ar fi dat dreptul furnizorilor de servicii medicale să le prescrie şi să le ofere sfaturi fără interferenţe din partea autorităţilor, scrie AFP. 

Un sondaj recent realizat de Kaiser Family Foundation arată că unul din cinci americani adulţi se teme că produsele pentru contracepţie sunt "un drept pe cale de dispariţie, care ar putea fi luat", după limitările severe ale dreptului la avort introduse în statele conservatoare în ultimii doi ani.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Într-o lume perfectă, o lege care să garanteze dreptul la contracepţie fără intervenţia guvernului nu ar trebui să fie necesară, dar având în vedere erodarea drepturilor reproductive în America la ora actuală, este absolut vitală", a declarat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Într-un vot preliminar, proiectul de lege nu a reuşit să primească sprijinul a cel puţin 60 de senatori (din 100), ceea ce a împiedicat luarea sa în considerare. Democraţii au o majoritate foarte strânsă în Senat.

Aceştia din urmă au insistat în mod deosebit pe tema drepturilor reproductive de când Curtea Supremă, dominată de judecători conservatori de la preşedinţia lui Donald Trump, a abolit în iunie 2022 garanţia federală a dreptului la avort.

"Temerile privind dreptul la contracepţie sunt una dintre numeroasele consecinţe scandaloase" ale deciziei Curţii, a spus Chuck Schumer.

Senatorul republican Tommy Tuberville a declarat miercuri: "Contracepţia este disponibilă peste tot în Statele Unite şi nu există planuri de a schimba acest lucru", acuzându-i pe democraţi că folosesc această problemă în scopuri electorale.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat într-un comunicat că blocarea de către aleşii republicani este "inacceptabilă" şi a promis să lupte pentru a îmbunătăţi accesul la "o contracepţie accesibilă şi de înaltă calitate".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.