Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancţiuni ministrului iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, îngheţând toate activele acestuia din SUA sau controlate de entităţi americane, relatează BBC.
"Javad Zarif implementează agenda nechibzuită a liderului suprem iranian (ayatolahul Ali Khamenei)”, a spus secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.
Zarif a scris pe Twitter că Statele Unite au impus sancţiuni împotriva sa pentru că îl consideră un pericol pentru agenda lor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Motivul Statelor Unite este că sunt principalul vorbitor în numele Iranului la nivel mondial. Este adevărul atât de dureros? Nu are niciun efect asupra mea sau a familiei mele pentru că nu am nicio proprietate şi niciun interes în afara Iranului. Vă mulţumesc că mă consideraţi un pericol atât de mare pentru agenda voastră”, a scris Zarif pe Twitter.
Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat de când SUA s-au retras anul trecut din acordul nuclear convenit în 2015, care avea rolul să restrângă activităţile nucleare iraniene.
Există îngrijorări tot mai mari că un număr de incidente recente din Golf ar putea conduce la un conflict militar în regiunea cu o importanţă foarte mare pentru transporturile navale.
Miercuri, Statele Unite au extins derogările care permit Rusiei, Chinei şi ţărilor europene că continue cooperarea nucleară civilă cu Iranul.
Consilierul pentru securitate al Casei Albe John Bolton a declarat miercuri că este ”o extindere scurtă, de 90 de zile”.
”Cred că ideea este că urmărim activităţile nucleare foarte, foarte atent”, a adăugat acesta.
Mnuchin l-a descris pe Zarif drept ”principalul reprezentant al regimului iranian la nivel mondial”.
”Statele Unite dau un mesaj clar regimului iranian că atitudinea sa recentă este complet inacceptabilă. În acelaşi timp, regimul iranian refuză accesul cetăţenilor iranieni la reţelele sociale, ministrul de Externe Zarif răspândeşte propaganda şi dezinformarea regimului la nivel mondial”, a spus Mnuchin.
Zarif a răspuns că măsura americană nu are niciun efect asupra sa sau a familiei sale, deoarece nu are nicio proprietate sau interes în afara Iranului.
Anul trecut, Statele Unite s-au retras din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale. Ulterior, Washingtonul a reimpus sancţiuni dure, care afectează economia Iranului.
Celelalte părţi implicate în acordul din 2015 – China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie – au criticat decizia preşedintelui Donald Trump şi au afirmat că rămân dedicate acordului.
Iranul a a răspuns prin depăşirea limitei permise de acord pentru stocurile de uraniu îmbogăţit.
În luna mai, Teheranul a mărit producţia de uraniu îmbogăţit, utilizat pentru fabricarea de carburant pentru reactoare, dar şi pentru bombe nucleare.
Săptămâna trecută, la Viena au avut loc discuţii pentru salvarea acordului nuclear. După întâlnirea cu reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Rusiei şi Chinei, un oficial iranian de rang înalt a spus că atmosfera a fost ”constructivă”.
Tensiunile dintre Marea Britanie şi Iran s-au agravat în iulie, în urma sechestrării unui petrolier iranian de către forţe britanice, Grace 1, în zona Gibraltarului. Petrolierul ar fi transportat petrol în Siria, încălcând sancţiunile Uniunii Europene, dar Iranul neagă.
Câteva zile mai târziu, nava britanică Stena Impero a fost sechestrată de Iran pentru ”înăcălcarea regulilor maritime internaţionale”.
Marea Britanie a trimis duminică o a doua navă de război pentru a escorta navele care traversează strâmtoarea Ormuz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.