Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a decretat starea de urgenţă în toată ţara, paralizată de greve şi blocaje împotriva unei scumpiri a carburanţilor cu peste 100% soldate cu aproximativ 30 de răniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sectorul transporturilor a intrat joi într-o grevă de o amploare fără precedent din 2007, în mai multe regiuni din ţară, iar greva continua.

”Am decis să continuăm” greva până la noi ordine, a declarat Carlos Brunis, liderul şoferilor de taxi de la Quitto, unde niciun taxi sau autobuz nu a circulat joi.

Şcolile, închise de joi, erau închise şi vineri, a doua zi consecutiv, a anunţat Guvernul. Manifestanţi au blocat străzile incendiind pneuri.

”În acest stadiu, numărăm 21 de poliţişti răniţi, 227 de persoane arestate pentru acte de vandalism”, a declarat în noaptea de joi spre vineri ministrul Apărării Oswaldo Jarrin.

Paisprezece persoane, civili, au fost rănite în cursul unor manifestaţii, a anunţat Serviciul de gestionarea riscurilor.

”Pentru a asigura securitatea cetăţenilor şi a evita haosul, am decretat starea de urgenă la nivel naţional”, a declarat preşedintele Moreno presei, la finalul unei reuniuni a Guvernului la Quitto.

Această stare de excepţie permite stabilirea unor zone de securitate pe teriul ţării, suspendarea sau limitarea anumitor drepturi precum cel la liberă circulaţie, impunerea cenzurii presei. El permite de asemenea mobilizarea armatei şi poliţiei în vederea asigurării ordinii publice.

Constituţia prevede că măsura poate rămâne în vigoare 60 de zile şi poate fi prelungită pe o perioadă de 30 zile suplimentare.

Ca reacţie, manifestanţi s-au ciocnit violent cu forţe de ordine în apropierea sediului Guvernului, au constatat jurnalişti AFP. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în poliţie, care a replicat cu gaze lacrimogene.

Anterior, ministrul de Interne Maria Paula Romo a anunţat arestarea a 19 manifestanţi.

ACORD CU FMI

Guvernul este ţinta furiei străzii după abrogarea subvenţiilor la diesel şi benzină în cadrul unui acord încheiat în martie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a condus la o creştere a taxelor vamale, care pot atinge 123%.

Acest acord prevede o susţinere financiară în valoare de 4,2 miliarde de dolari, în schimbul unui program de reforme economice pe o perioadă de trei ani.

Joi, noile tarife ale carburanţilor au intrat în vigoare. Preţul unui ”galon american” (3,7 litri) de diesel a crescut de la 1,03 la 2.30 de dolari, iar al benzinei de la 1,85 la 2,40 dolari.

Moreno, aflat la putere din mai 2017, i-a pus în gardă pe manifestanţi, anunţând că el nu le va permite ca ei ”să impună haosul”. ”Această epocă a apus”, a adăugat el.

În trecut, creşteri ale preţurilor carburantului au declanşat greve care au antrenat răsturnarea de la putere a trei preşedinţi din 1996 în 2007.

”Eu manifestez împotriva preşedintelui Moreno care pune în aplicare măsuri drastice. Avem copii, abia primim 380 de dolari (salariu) şi nu ajung. Ce vom mânca?”, a declarat pentru AFP John Urquiza, în vârstă de 40 de ani, un şofer de tir din nordul Quitto.

Ecuadorul se confruntă cu dificultăţi financiare care au determinat Guvernul să recurgă la o îndatorare externă. În iulie, datoria publică era estimată la 36% din PIB, adică 39 de miliarde de dolari, potrivit Băncii centrale a Ecuadorului.

În faţa deficitului bugetar, Guvernul a emis în mai multe rânduri titluri suverane care au depăşit zece miliarde de dolari. În februarie, Quitto a obţinut credite în valoare de zece miliarde de dolari de la organisme multinaţionale, cu o rambursare pe trei ani.

Moreno îl acuză pe predecesorul său, Rafael Correa (2007-2017), că a adâncit deficitul public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.