Încercarea Partidului Naţional Scoţian (SNP) de a obţine un mandat clar pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă este pe muchie de cuţit, potrivit sondajelor de opinie publicate în ajunul scrutinului de joi, transmite Reuters.
Premierul britanic Boris Johnson a afirmat în mod repetat că nu va permite organizarea unui al doilea referendum referitor la separarea Scoţiei de Regatul Unit.
Dar SNP, principalul partid care susţine independenţa şi forţa politică dominantă în Scoţia, afirmă că dacă îşi va asigura majoritatea locurilor în Parlamentul din Edinburgh cererea sa nu va putea fi ignorată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un sondaj realizat de Savanta ComRes arată că SNP îi vor lipsi 6 locuri pentru o majoritate directă în Parlamentul cu 129 de locuri, dat că Verzii, care sunt pro-independenţă, vor avea de câştigat.
Un sondaj efectuat de Ipsos MORI arată că, deţi SNP este în faţa altor partide, nu este clar dacă va obţine majoritatea clară.
”SNP intră în alegerile de joi de pe o poziţie foarte puternică. Cu toate acestea, este imposibil de anticipat, cu încredere, pe baza acestor rezultate, dacă SNP va obţine o majoritate clară de locuri”, a arătat Ipsos MORI.
Dacă SNP câştigă alegerile de joi, Johnson va avea o alegere dificilă: să refuze un referendum şi, astfel, să permită amplificarea nemulţumirii scoţiene, sau să permită un referendum care ar putea distruge uniunea despre care spune că este atât de dragă lui şi partidului său.
Singura dată când SNP a câştigat majoritatea a fost în 2011.
Premierul britanic de atunci, David Cameron, s-a înclinat sub presiune şi a acceptat un referendum, în 2014.
Scoţienii au votat cu 55% la 45% împotriva independenţei în acel referendum.
Însă plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, susţinerea de către populaţie a modului în care premierul Nicola Sturgeon a gestionat criza Covid-19 şi antipatia din Scoţia faţă de guvernul conservator al lui Johnson au întărit sprijinul pentru independenţă.
Verzii din Scoţia ar putea fi un factor important. Ei au cooperat cu SNP pentru a adopta legi, sunt pro-independenţă şi nu au exclus o coaliţie cu SNP. Dacă va exista o majoritate pro-independenţă în Parlament, SNP va putea spune cel mai probabil că are un mandat pentru un alt referendum, deşi Londra va contesta probabil acest lucru.
La o dezbatere înaintea alegerilor, liderul SNP, Nicola Sturgeon, a declarat că nu va convoca un referendum ilegal dacă premierul Johnson va refuza să permită unul. Dar ea şi partidul ei au ridicat în repetate rânduri posibilitatea intentării unor acţiuni în justiţie, dacă Johnson va refuza referendumul.
Johnson a declarat miercuri reporterilor că nu consideră că majoritatea oamenilor din Scoţia şi nici din Marea Britanie nu cred că este momentul potrivit pentru a avea un alt referendum, în timp ce ţara iese din pandemie.
Naţiunile din Marea Britanie au avut acelaşi monarh de când James VI al Scoţiei a devenit James I al Angliei în 1603 şi o uniune formală a creat Regatul Marii Britanii în 1707.
Astăzi, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord include Anglia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.
Regatul Unit în ansamblu a votat cu 52% la 48% pentru a părăsi UE la un referendum din 2016: Anglia şi Ţara Galilor au votat să plece, dar Scoţia şi Irlanda de Nord au votat să rămână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.