Europenii doresc ca Uniunea Europeană să aibă mai multe competenţe în abordarea crizelor similare Covid-19, potrivit unui sondaj comandat de Parlamentul European. Respondenţii din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia şi Spania au spus că au întâmpinat cele mai serioase probleme financiare, în această perioadă, în timp ce respondenţii din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda şi Austria au raportat cele mai puţine probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Majoritatea respondenţilor au afirmat că au întâmpinat dificultăţi financiare de la începutul crizei, se arată într-un comunicat remis News.ro.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, aproximativ şapte din zece respondenţi (69%) au spus că doresc un rol mai important al UE în abordarea unor astfel de crize. În paralel, aproape şase din zece respondenţi nu sunt mulţumiţi de nivelul desolidaritate între statele membre ale UE în timpul pandemiei. Deşi 74% dintre respondenţi au aflat despre măsurile sau acţiunile iniţiate de UE pentru a răspunde la efectele pandemiei, numai 42% dintre ei sunt mulţumiţi de aceste măsuri până în prezent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UE ar trebui să-şi amelioreze instrumentele comune pentru a face faţă crizelor similare COVID-19

Aproximativ două treimi dintre respondenţi (69%) sunt de acord că „UE ar trebui să aibă mai multe competenţe pentru a face faţă crizelor precum pandemia de coronavirus”. Mai puţin de un sfert dintre respondenţi (22%) nu sunt de acord cu această afirmaţie. Cel mai ridicat nivel de susţinere a acestui aspect se regăseşte în Portugalia şi Irlanda, iar cel mai mic în Cehia şi Suedia.

Ca răspuns la pandemie, cetăţenii europeni ar fi dorit ca UE să se concentreze în primul rând pe asigurarea unor materiale medicale suficiente pentru toate statele membre ale UE, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre şi pe îmbunătăţirea cooperării ştiinţifice între statele membre.

Necesitatea unui nou impuls dat solidarităţii europene în perioade de criză

Acest apel puternic pentru mai multe competenţe ale UE şi pentru un răspuns mai bine coordonat la nivelul Uniunii este remarcat în acelaşi timp cu nemulţumirea exprimată de majoritatea respondenţilor în ceea ce priveşte nivelul desolidaritate dintre statele membre ale UE în combaterea pandemiei de coronavirus: 57% sunt nemulţumiţi de situaţia actuală, inclusiv 22% care nu sunt „deloc” mulţumiţi. Doar o treime din respondenţi (34%) sunt mulţumiţi, cel mai ridicat sprijin fiind înregistrat în Irlanda, Danemarca, Olanda şi Portugalia. Respondenţii din Italia, Spania şi Grecia sunt printre cei mai nemulţumiţi, urmaţi de cetăţenii din Austria, Belgia şi Suedia.

Măsurile luate de UE sunt cunoscute, dar sunt considerate insuficiente

Trei din patru respondenţi din toate ţările care au participat la sondaj afirmă că au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile UE de răspuns la pandemia de coronavirus, o treime dintre respondenţi (33%) cunoscând, de asemenea, care sunt aceste măsuri. În acelaşi timp, aproximativ jumătate (52%) dintre cei care cunosc iniţiativele UE în această criză declară că nu sunt mulţumiţi de măsurile luate până în prezent. Numai 42% sunt satisfăcuţi, majoritatea acestora fiind din Irlanda, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Nivelul de nemulţumire este cel mai ridicat în Italia, Spania şi Grecia, şi destul de ridicat în Austria şi Bulgaria.

Şase din zece cetăţeni s-au confruntat cu dificultăţi financiare personale

O majoritate clară a respondenţilor (58%) au afirmat în sondaj că au întâmpinat dificultăţi financiare în viaţa lor personală încă de la începutul pandemiei. Problemele includ pierderea de venituri (30%), şomajul sau şomajul parţial (23%), utilizarea economiilor personale mai devreme decât se planificase (21%), dificultăţile de plată a chiriei, a facturilor sau a împrumuturilor bancare (14%), precum şi dificultăţile în ceea ce priveşte procurarea unor mese corespunzătoare şi de calitate (9%). Unul din zece respondenţi a spus că a fost nevoit să solicite ajutor financiar din partea familiei sau a prietenilor, în timp ce 3% dintre respondenţi au intrat în faliment.

În general, respondenţii din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia şi Spania au întâmpinat cele mai serioase probleme financiare, în timp ce respondenţii din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda şi Austria au raportat cele mai puţine probleme. În aceste ţări, mai mult de jumătate dintre respondenţi nu s-au confruntat cu niciuna dintre aceste probleme financiare: 66% în Danemarca, 57% în OIanda, 54% în Finlanda şi 53% în Suedia.

Sondajul a fost efectuat online de Kantar, între 23 aprilie şi 1 mai 2020, pe un eşantion de 21.804 de respondenţi din 21 state membre ale UE (nu au fost incluse: Lituania, Estonia, Letonia, Cipru, Malta şi Luxemburg). Sondajul s-a limitat la respondenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani (16-54 în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Slovacia). Reprezentativitatea la nivel naţional este asigurată prin cote în funcţie de gen, vârstă şi regiune. Rezultatele medii totale sunt ponderate în funcţie de mărimea populaţiei din fiecare ţară care face obiectul anchetei.

Rezultatele complete ale sondajului, inclusiv tabelele de date naţionale şi socio-demografice, vor fi publicate de Parlamentul European la începutul lunii iunie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.