Jihadiştii Daesh au ucis aproape 4.100 de persoane în Siria de la pierderea ultimului lor bastion în ţară în 2019, potrivit bilanţului făcut de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daesh a preluat controlul asupra unor zone întinse din Siria şi Irak în 2014, proclamându-şi "califatul" şi impunând un regim de teroare înainte de a fi înfrântă în 2019 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite şi de forţele kurde.

De la înfrângerea teritorială a grupării, jihadiştii s-au retras în vastul deşert sirian şi continuă să efectueze atacuri mortale, vizând în principal armata şi forţele dominate de kurzi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Luptătorii Daesh "au ucis aproximativ 4.100 de persoane în mai mult de 2.550 de operaţiuni" în zonele controlate de regim sau de administraţia semi-autonomă kurdă începând din 2019, a declarat Observatorul.

Majoritatea victimelor sunt soldaţi, membri ai forţelor loialiste şi luptători ai forţelor dominate de kurzi, dar bilanţul include şi 627 de civili, potrivit OSDH, care are sediul în Regatul Unit, dar dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie.

Mai mult de jumătate din cele 4 085 de victime au fost ucise în vastul deşert sirian Badia, care se întinde de la periferia Damascului până la graniţa cu Irakul.

În total, "2.744 de persoane au fost ucise de (Daesh) de la prăbuşirea sa oficială în 2019, în diferite zone ale deşertului sirian", notează Observatorul, care precizează că printre acestea se numără peste 2.500 de soldaţi şi membri ai forţelor loiale.

"Aproape că nu trece o zi fără un atac, o ambuscadă, o operaţiune ţintită sau un atac surpriză" al jihadiştilor în regiune, subliniază OSDH, în timp ce "operaţiuni de securitate sunt desfăşurate în mod regulat de forţele regimului şi de grupurile care le susţin în mijlocul deşertului, cu (...) avioane de luptă ruseşti".

Daesh a suferit pierderi importante, cu peste 2.000 de jihadişti ucişi, inclusiv oficiali de rang înalt, potrivit OSDH.

Un raport al ONU publicat în ianuarie estima că numărul combatanţilor Daesh în Irak şi Siria varia între "3.000 şi 5.000" şi că Badia servea drept "centru logistic şi de operaţiuni" pentru grupare în această ţară.

Războiul civil din Siria, care a început în 2011 după ce guvernul a reprimat cu brutalitate demonstraţiile pro-democraţie, a făcut peste o jumătate de milion de morţi şi a divizat ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.