Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut luni, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA că sistemul financiar american este sigur, transmite BBC.
Acest lucru se întâmplă după ce autorităţile au fost nevoite să intervină pentru a proteja depozitele clienţilor atunci când creditorii americani Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank s-au prăbuşit.
Joe Biden a promis că va face "tot ce este necesar" pentru a proteja sistemul bancar. Dar investitorii se tem că şi alţi creditori ar putea fi afectaţi de consecinţele acestei situaţii, ceea ce a provocat scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor la nivel mondial. La începutul zilei de luni, acţiunile Santander din Spania şi Commerzbank din Germania au scăzut cu peste 10% la un moment dat.O serie de bănci americane mai mici au suferit luni pierderi şi mai mari decât cele ale băncilor europene, în ciuda faptului că şi-au asigurat clienţii că au mai mult decât suficiente lichidităţi pentru a se proteja de şocuri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Volatilitatea a dus la speculaţii potrivit cărora Rezerva Federală americană îşi va întrerupe planurile de a continua să crească ratele dobânzilor, menite să domolească inflaţia. Joe Biden a declarat că persoanele şi întreprinderile care au depus bani la Silicon Valley Bank vor putea avea acces la toţi banii începând de luni, după ce guvernul a intervenit pentru a le proteja integral depozitele. Mulţi clienţi din mediul de afaceri s-au confruntat cu perspectiva de a nu putea plăti personalul şi furnizorii după ce fondurile lor au fost îngheţate.
Corespondentul BBC America de Nord pentru tehnologie, James Clayton, a vorbit cu oamenii care au stat la coadă toată ziua în faţa sucursalei SVB din Menlo Park, California, pentru a-şi accesa fondurile. Întrucât banca nu mai oferea transferuri bancare, aceştia îşi scoteau banii în cecuri de casierie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.