Bloggerul militar rus Semion Pegov, o personalitate foarte cunoscută în Rusia, care a fost decorat de Vladimir Putin în urmă cu nici trei săptămâni, pune la îndoială explicaţia oficială în legătură cu atacul ucrainean de la Makiivka şi crede că bilanţul real este mult mai mare, relatează CNN.
Semion Pegov critică explicaţia Ministerului rus al Apărării cu privire la modul în care zeci de soldaţi au fost ţinta atacului din estul Ucrainei, calificând povestea oficială drept "neconvingătoare" şi "o încercare flagrantă de a masca vina".
Semion Pegov, care scrie pe blog sub pseudonimul WarGonzo şi care a fost decorat personal cu Ordinul Curajului de către preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin ,pe 20 decembrie, spune că numărul morţilor de la Makiivka este probabil mult mai mare decât cei 89 recunoscuţi până acum oficial de Rusia.
"Listele cu cei dispăruţi sunt, din păcate, sensibil mai mari", a spus el.
Ministerul rus al Apărării a părut marţi să dea vina pe soldaţii înşişi pentru atacul ucrainean din Makiivka. Acesta a declarat că "principala cauză" a incidentului a fost utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile de către soldaţii ruşi, "contrar interdicţiei", ceea ce a permis Ucrainei să "urmărească şi să determine coordonatele locaţiei soldaţilor".
Pegov spune că, într-adevăr, utilizarea telefoanelor mobile în apropierea liniilor de front nu este "evident" un lucru bun, dar "povestea cu "mobilele" nu este "prea convingătoare".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Aceasta nu este o opinie personală, ci una obiectivă", punctează el în intervenţia de miercuri, după ce şi marţi dimineaţă postase pe canalul său de Telegram un videoclip de cinci minute în care discuta despre ceea ce el numeşte "tragedia de la Makiivka" şi punea la îndoială bilanţul Ministerului Apărării, care la acel moment era mult mai mic.
Marţi seară, Ministerul rus al Apărării a anunţat un bilanţ de 89 de morţi.
Pegov spune că ar fi "probabil mai bine" ca oficialii să păstreze tăcerea până la finalul anchetei. El se întreabă cum poate fi Ministerul Apărării "atât de sigur" că locaţia soldaţilor cazaţi în clădirea unei şcoli nu ar fi putut fi determinată cu ajutorul supravegherii cu drone sau cu ajutorul unui informator local.
"Coordonatele obiectivelor sunt transmise, iar mişcările unor persoane importante sunt ponturi pe care SBU (serviciile secrete ucrainene - n.r.) le primeşte în mod regulat", spune el. "Reţeaua funcţionează, nu doarme", adaugă Pegov. "Mai sunt dronele ucrainene de pe cerul de deasupra Doneţkului şi de la Makiivka, care pot furniza nu doar informaţii despre acumularea de forţe, ci şi să le confirme vizual", arată bloggerul.
De asemenea, el susţine că armata ucraineană nu ar folosi rachete HIMARS de fabricaţie americană decât dacă ar fi foarte sigură de ţinta sa. "Aceasta este o armă scumpă, de înaltă precizie. Înainte de a lovi cu HIMARS, inamicul, evident, verifică informaţiile", arată Pegov. Ucraina nu trage "doar la întâmplare", a subliniat bloggerul.
Atacul de la Makiivka este deja unul dintre cele mai devastatoare suferite de Rusia de la începutul timpul războiului. "Din păcate, numărul lor va continua să crească", a spus el. "Cifrele sunt cel mai probabil pentru cei care au putut fi identificaţi imediat. Nu pot să-mi dezvălui sursele, dar cred că sunt de încredere.Le-am verificat de mai multe ori cu băieţii", dă asigurări Semion Pegov.
CITEȘTE ȘI Un celebru blogger militar rus, premiat de Vladimir Putin, pune la îndoială bilanţul oficial al Ministerului Apărării privind numărul de morţi din atacul de la MakiivkaUcraina a anunţat iniţial un bilanţ de 400 de morţi şi 300 de răniţi în astacul asupra şcolii profesionale din Makiivka unde erau cazaţi sute de recruţi ruşi şi era depozitată muniţie. Ulterior, Kievul a spus că încă este în curs de verificare a cifrelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.