Forţele de securitate au primit multiple alerte înaintea busculadei sângeroase de la Seul, însă au reacţionat în mod ”insuficient”, a recunoscut marţi şeful poliţiei sud-coreene Yoon Hee-keun, la două zile de la dramă, iar poliţia ştia că ”exista o mulţime importantă chiar înainte să se producă accidentul, semnalând un pericol în mod urgent”, relatează AFP.
”Aş vrea să profit de ocazie pentru a prezenta scuze sincere publicului pentru acest accident, în calitate de ministru însărcinat cu securitatea persoanelor”, a declarat, la rândul său, ministrul de Interne Lee Sang-min, în Parlament, după care s-a înclinat adânc, în semn de spăşire,, în faţa cemerelor de filmat şi deputaţilor.
DISPOZITIV DE POLIŢIE PROST PROPORŢIONAT
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cel puţin 156 de persoane, în principal tineri, au murit, iar alte zeci de persoane au fost rănite în această busculadă, sâmbătă seara, la prima petrecere de Halloween din pandemia covid-19 la Seul, în cartierul cosmopolit Itaewon.
Aproximativ 100.000 de persoane erau aşteptate, însă, din cauza caracterul neoficial al evenimentului, nici poliţia şi nici autorităţile locale nu au gestionat mulţimea în mod activ.
Poliţia a recunoscut luni că a desfăşurat doar 137 de agenţi la Itaewon, sâmbătă seara, şi a sublinmiat că acest număr a fost mai mare decât la petrecerile de Halloween din anii anteriori.
Aproximativ 6.500 de poliţişti erau mobilizaţi la o altă manifestaţie în capitala sud-coreeană, la care au aprticipat doar 25.000 de persoane, scrie presa sud-coreeană.
Forţele de ordine sud-coreene sunt foarte abile în controlul mulţimilor, într-o ţară în care sunt prevăzute manifestaţii numeroase şi frecvente, încadrate de un număr de agenţi superior numărului participanţilor.
Însă, în cazul petrecerii de Halloween la Itaewon, nu a existat un organizator desemnat.
Particopanţii la petrecere s-au adunat în cartier pentru a asista la diverse evenimente în baruri, cluburi şi restaurante.
EVENIMENT FĂRĂ ORGANIZATOR
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a apreciat marţi că şara sa este necesar să-şi îmbunătăţească de urgenţă sistemul de gestionare al mulţimilor, în urma acestei catastrofe.
”Securitatea persoanelor este importantă”, a subliniat şeful statului, ”indiferent dacă există sau nu un organizator la un eveniment”, a insistat el, într-o reuniune guvernamentală.
Yoon Suk-yeaol a îndemnat la dobândirea unor ”competenţe digitale de vârf” în vederea îmbunătăţirii gestionării mulţimii.
Însă observatori afirmă că aceste instrumente există deja şi nu au fost folosite la Itaewon.
Primăria Seul deţine un sistem de control al mulţimii în timp real - care foloseşte detele de pe telefoanele mobile pentru a prezice mărimea asistenţei la un eveniment -, însă acest sistem nu a fost folosit sâmbătă seara, scrie presa sud-coreeană.
Autorităţile din districtul Itaewon nu au desfăşurat nici patrule de securitate, după ce oficiali au apreciat că evenimentul de Halloween era considerat ”un fenomen” şi nu un ”festival”, ceea ce ar fi necesitat un plan oficial de control al mulţimii.
Sâmbătă noaptea, zeci de mii de persoane s-au înghesuit pe o străduţă îngustă.
Martori oculari au descris cum, în absenţa poliţiei sau unui control al mulţimii, participanţi la petrecere dezorientaţi au împins şi busculat, zdrobind persoane blocate pe străduţă.
CRITICI
Potrivit unor analişti, această situaţie ar fi putut fi evitată cu uşurinţă, chiar şi cu un număr mic de agenţi de poliţie.
”O gestionare bună şi sigură a mulţimii nu este o problemă de proporţie, ci de strategie a mulţimii, în vederea unei capacităţi, unui flux şi unei densităţi sigure”, ale afluenţei, declară un profesor în ştiinţa mulţimilor de la Universitatea din Suffolk, G. Keith Still.
Un expert sud-coreean, Lee Young-ju, afirmă că dacă poliţia locală ştia că nu avea personal suficient, ar fi trebuit să ceară ajutor autorităţilor locale, eventual persoanelor şi proprietarilor magazinelor.
”Acestea nu sunt doar nişte cifre”, declară AFP acest profesor de la Departamentul de Incendii şi Catastrofe al Universităţii din Seul.
”Problema este să aflăm cum s-au descurcat cu acest număr limitat (de poliţişti) şi ce tip de măsuri au luat pentru a compensa” lipsa de efective, estimează el.
La o zi după dramă, critici au explodat pe reţele de socializare împotriva autorităţilor, acuzate de lipsă de anticipare.
Numeroşi navigatori pe Internet au acuzat poliţia de faptul că a omis complet să controleze mulţimea şi că a lăsat un număr prea mare de persoane să se comaseze în jurul staţiei de metrou Itaewon şi pe străduţele pe care a avut loc busculada sângeroasă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...