Comandantul poliţiei din Tel Aviv a anunţat miercuri că demisionează din funcţie, invocând intervenţia politică a unor membri ultraconservatori ai cabinetului condus de premierul Benjamin Netanyahu, despre care a spus că au dorit utilizarea excesivă a forţei împotriva protestatarilor antiguvernamentali, relatează Reuters.
Ami Eshed, comandantul districtual din Tel Aviv, a evitat să menţioneze numele ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben-Gvir, un extremist de dreapta, dar acesta ceruse măsuri dure împotriva protestatarilor care blocau drumurile şi autostrăzile în cadrul unor demonstraţii fără precedent împotriva iniţiativei controversate a guvernului de a revizui sistemul de justiţie.
Într-o declaraţie televizată, Eshed a spus că nu se poate ridica la nivelul aşteptărilor a ceea ce el a numit "eşalonul ministerial", despre care a spus că a încălcat toate regulile şi a intervenit în mod flagrant în luarea deciziilor profesionale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Aş fi putut cu uşurinţă să răspund acestor aşteptări prin folosirea unei forţe nerezonabile care ar fi umplut camera de urgenţă de la Ichilov (spitalul din Tel Aviv) la sfârşitul fiecărui protest", a declarat Eshed. "Pentru prima dată în trei decenii de serviciu am întâlnit o realitate absurdă în care asigurarea calmului şi a ordinii nu era ceea ce mi se cerea, ci exact opusul", a spus el.
La scurt timp după anunţul lui Eshed, sute de protestatari care purtau steaguri israeliene şi scandau "democraţie" au mărşăluit prin Tel Aviv. Unii au blocat o autostradă principală, au aprins focuri şi s-au confruntat cu poliţia călare.
Itamar Ben-Gvir, care în martie îl informase pe Eshed că îi va reveni un nou rol în cadrul forţelor de ordine, o mişcare considerată că i-ar fi anulat şansele de a fi numit şef al poliţiei, a declarat într-o declaraţie televizată că Eshed a depăşit o linie periculoasă. "Politica s-a infiltrat în cele mai înalte grade din Israel şi un ofiţer în uniformă a cedat în faţa politicienilor de rang înalt din stânga", a spus el.
Ben-Gvir, un adept al liniei dure, cu condamnări în trecut pentru sprijin pentru terorism şi incitare, a căutat să aibă o autoritate mai mare asupra forţelor de poliţie atunci când a fost ales pentru a fi ministru al acestora, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la independenţa poliţiei.
După ce a revenit asupra unora dintre opiniile sale, Ben-Gvir s-a alăturat noii coaliţii a lui Netanyahu în decembrie, alarmând liberalii din ţară şi din străinătate. De atunci, liderul partidului Puterea Evreiască a reproşat poliţiei modul în care a tratat protestatarii.
Alţi membri ai coaliţiei naţionalist-religioase a lui Netanyahu s-au făcut ecoul lui Ben-Gvir, afirmând că poliţia a dat dovadă de un tratament prea favorabil faţă de protestatarii care au umplut săptămânal străzile Tel Avivului începând din ianuarie, în comparaţie cu ceea ce ei consideră a fi un tratament mult mai dur faţă de colonişti şi protestatarii ultraortodocşi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.