Un nou atac israelian asupra Gaza a ameninţat luni negocierile de încetare a focului într-un moment crucial, a declarat şeful Hamas, în timp ce tancurile israeliene au intrat în inima oraşului Gaza şi au ordonat locuitorilor să iasă după o noapte de bombardamente masive, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezidenţii au declarat că loviturile aeriene şi barajele de artilerie au fost printre cele mai puternice din cele nouă luni de conflict dintre forţele israeliene şi militanţii Hamas din enclavă. Mii de persoane au fugit. Atacul a avut loc în timp ce înalţi oficiali americani se aflau în regiune şi făceau presiuni pentru o încetare a focului după ce Hamas a făcut concesii majore săptămâna trecută.

Gruparea militantă a declarat că noua ofensivă pare menită să deraieze negocierile şi a cerut mediatorilor să îl ţină în frâu pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Atacul "ar putea aduce procesul de negociere înapoi la punctul zero. Netanyahu şi armata sa vor purta întreaga responsabilitate pentru prăbuşirea acestei căi", a declarat liderul Ismail Haniyeh, citat de Hamas.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Oraşul Gaza, în nordul enclavei palestiniene, a fost una dintre primele ţinte ale Israelului la începutul războiului din octombrie. Însă confruntările cu militanţii au persistat, iar civilii au căutat adăpost în altă parte, adăugându-se valurilor de strămutări.

O mare parte a oraşului se află în ruine. Locuitorii au declarat că cartierele din Gaza City au fost bombardate în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii de luni. Mai multe clădiri cu mai multe etaje au fost distruse, au spus aceştia. Acest lucru a forţat mii de oameni să iasă din casele lor pentru a căuta un adăpost mai sigur, care pentru mulţi a fost imposibil de găsit, iar unii au dormit pe marginea drumului. Locuitorii au declarat că un tanc a împins oamenii spre drumul de vest, în apropierea Mării Mediterane.

"Inamicul este în spatele nostru şi marea este în faţa noastră, unde ne vom duce?", a declarat Abdel-Ghani, un locuitor al oraşului Gaza care nu şi-a dat numele complet. "Obuze de tancuri şi rachete de la avioane cad pe drumuri şi case ca iadul dintr-un vulcan. Oamenii aleargă în toate direcţiile şi nimeni nu ştie unde să meargă", a declarat Abdel-Ghani pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat. Armata israeliană a declarat că luptătorii Hamas şi ai grupării aliate Jihadul Islamic se ascund în spatele infrastructurii civile pentru a ataca forţele israeliene. Israelul a declarat că a scos din acţiune mai mult de 30 de luptători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.