Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, se va întâlni în scurt timp cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, în Thailanda, a anunţat vineri diplomaţia chineză, ilustrând continuarea dialogului dintre Beijing şi Washington, potrivit AFP.
Relaţiile sino-americane s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme: sprijinul pentru Taiwan, comerţul, rivalitatea în domeniul noilor tehnologii, lupta pentru influenţă în Asia-Pacific, Marea Chinei de Sud şi drepturile omului.
Cu toate acestea, cele două ţări par dornice să reia dialogul, Washingtonul trimiţând anul trecut mai mulţi oficiali de rang înalt la Beijing, iar dl Biden s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la San Francisco în noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Wang Yi va vizita Thailanda între 26 şi 29 ianuarie", a declarat vineri Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.
"Aşa cum s-a convenit între China şi Statele Unite, Wang Yi va avea o altă rundă de întâlniri cu consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan la Bangkok".
Diplomat experimentat, în vârstă de 70 de ani, Wang Yi a declarat în ianuarie că, datorită "eforturilor susţinute", relaţiile bilaterale au "încetat să se deterioreze" şi s-au "stabilizat" în ciuda "dificultăţilor serioase" de anul trecut.
Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări rămân tensionate în legătură cu problema insulei Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez.
Insula se află în centrul tensiunilor sino-americane, deoarece Statele Unite, care nu recunosc oficial Taiwan, sunt principalul furnizor de arme pentru autorităţile de la Taipei.
China consideră Taiwan ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.
Aceasta afirmă că este în favoarea reunificării "paşnice" cu insula, unde aproximativ 23 de milioane de oameni sunt guvernaţi de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare, în special în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă a insulei.
China nu vede cu ochi buni creşterea din ultimii ani a contactelor dintre politicienii americani şi taiwanezi, pe care le consideră încălcări ale angajamentului SUA de a nu avea relaţii oficiale cu Taipei.
Doi membri ai Congresului american au vizitat Taiwan miercuri, în semn de susţinere după recentele alegeri prezidenţiale din Taiwan, câştigate de Lai Ching-te, care consideră că insula este independentă de facto şi a promis să o protejeze de "ameninţările şi intimidările" Beijingului.
Această vizită a parlamentarilor este a doua efectuată de o delegaţie americană la începutul acestui an.
Ea intervine după ce Nauru, un mic stat din Pacific, a declarat că rupe relaţiile diplomatice cu Taipei pentru a restabili legăturile cu Beijingul. O decizie considerată "dezamăgitoare" de către Washington.
China este, de asemenea, îngrijorată de întărirea legăturilor militare dintre Statele Unite şi Filipine, pe care Beijingul le vede ca pe o modalitate de a contracara pretenţiile sale teritoriale în Marea Chinei de Sud.
Marina chineză a organizat în ianuarie exerciţii militare în zonă. Washingtonul şi Manila au desfăşurat propriile manevre comune în zonă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.