,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizita îndelung aşteptată a lui Yellen face parte dintr-un efort al preşedintelui Joe Biden de a aprofunda comunicarea între cele mai mari două economii ale lumii, de a stabiliza relaţia şi de a minimiza riscurile de erori atunci când apar dezacorduri, a declarat oficialul american.

Aceasta are loc la doar câteva săptămâni după ce secretarul de stat Antony Blinken a vizitat Beijingul şi a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping să stabilizeze relaţiile şi să se asigure că rivalitatea intensă dintre cele două ţări nu se transformă în conflict.

China a protestat vehement atunci când Biden s-a referit ulterior la Xi ca la un "dictator", dar analiştii spun că remarca a avut un impact redus asupra eforturilor de îmbunătăţire a legăturilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Deşi nu sunt aşteptate "progrese" majore, oficialii Trezoreriei speră să aibă discuţii constructive şi să instituie canale de comunicare pe termen mai lung cu noua echipă economică a Chinei.

Şefa Trezoreriei intenţionează să spună noii echipe economice a Chinei că Washingtonul va continua să apere drepturile omului şi propriile interese de securitate naţională prin intermediul unor acţiuni specifice împotriva Chinei, dar doreşte să colaboreze cu Beijingul în ceea ce priveşte provocările urgente, cum ar fi schimbările climatice şi dificultăţile legate de datorii cu care se confruntă multe ţări.

"Căutăm o relaţie economică sănătoasă cu China, una care să stimuleze creşterea şi inovarea în ambele ţări", a declarat oficialul. "Nu căutăm să decuplăm economiile noastre. O încetare completă a comerţului şi a investiţiilor ar fi destabilizatoare atât pentru ţările noastre, cât şi pentru economia globală", a precizat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului. El a refuzat să ofere detalii cu privire la oficialii chinezi cu care Yellen se va întâlni la Beijing. Un al doilea oficial al administraţiei a declarat pentru Reuters că Yellen ar urma să se întâlnească cu vicepremierul chinez He Lifeng.

Un domeniu clar de preocupare a Washingtonului este legat de noua lege chineză privind securitatea naţională şi spionajul, precum şi potenţialele implicaţii pentru firmele străine şi americane. "Suntem îngrijoraţi de noua măsură şi de modul în care s-ar putea aplica, de faptul că aceasta ar putea extinde domeniul de aplicare a ceea ce este considerat de autorităţile din China ca fiind activitate de spionaj", a declarat oficialul, citând posibilele repercusiuni asupra climatului investiţional şi a relaţiilor economice.

Oficialii americani ar urma să reitereze, de asemenea, preocupările legate de încălcările drepturilor omului împotriva minorităţii musulmane uigure, de recenta decizie a Chinei de a interzice vânzările de cipuri de memorie Micron Technology şi de măsurile luate de China împotriva firmelor străine de consultanţă.

Yellen va discuta, de asemenea, cu oficialii chinezi despre o decizie executivă americană mult aşteptată, care limitează investiţiile în China în anumite sectoare critice. Secretarul Trezoreriei se va asigura că interlocutorii săi chinezi "nu cred că ceva este mai cuprinzător decât este sau decât se intenţionează să fie", a declarat oficialul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.