Aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - care tocmai şi-a întrerupt legăturile cu Rusia - nu mai putea să păstreze tăcerea faţă de susţinerea patriarhului rus Chiril a Kremlinului în invazia rusă a Ucrainei, afrmă sâmbătă un purtător de cuvânt al acestei aripi, episcopul Clement, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Episcopul Clement a primit AFP la Lavra Peşterilor din Kiev, o mănăstire impozantă cu ziduri albe şi cupole în formă de bulbi auriţi, în care domnea un mare calm, în pofida unei adevărate revoluţii care agită Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Aripa moscovită a Bisericii a decis să-şi rupă definitiv toate legăturile cu Rusia, după secole de istorie comună, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza Războiului rus din Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Condamnăm şi ne disociem de comentariile despre agresiunea rusă în Ucraina ale patriarhului Chiril”, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, declară prelatul ucrainean, care poartă o robă neagră lungă şi o barbă.

”Porunca «să nu ucizi» nu poate avea altă intrepretare (...) şi este greu să înţelegem justificările sau tăcerea patriarhului moscovit cu privire la tragedia actuală”, adaugă el.

”CERERE ÎN SOCIETATEA BISERICII”

Imediat după invazia Ucranei de către Rusia, la 24 februarie, Chiril a preluat argumentele lui Vladimir Putin pe cont propriu şi a evocat o luptă împotriva ”forţelor răului”, care se opun unei ”unităţi” istorice între Rusia şi Ucraina.

Această poziţie, pe care a reiterat-o în mai multe rânduri, a provocat agitaţie în rândul credincioşilor ucraineni care, potrivit episcopului Clement, au fost motorul acestei schisme.

”De ani de zile suntem supuşi unor presiuni ale statului” ucrainean în vederea unei despărţiri de Patriarhia de la Moscova, însă ”azi există o nevoie în acest sens, o cerere în societatea Bisericii”, declară el.

”STATUT UNIC”

Această cerere emană, de asemenea, din teritoriile separatriste proruse, dă el asigurări.

”Conciliul a fost urmărit de către reprezentanţi ai tuturor diocezelor, inclusiv cele dn est”, iar decizia sa ”urmează să fie transmisă în Crimeea şi Donbas”, anunţă el.

”Acest lucru va impune curaj  şi înţelepciune preoţilor din aceste regiuni, dacă vor să păstreze unitatea Bsericii şi să nu-şi piardă turna”, recunoaşte purtătorul de cuvânt.

Însă, el consideră că este esenţial ca Bserica Ortodoxă Ucraineană să se menţină în aceste teritorii, ”pentru că ea serveşte adesea ca pod autorităţilor ucrainene” în vederea ”întoarcerii sau schimbului de prizonieri de război, livrării de ajtoare umanitare sau în alte subiecte importante”.

În aceste zone, în care toate canalele politice sunt închise, ”statutul unic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene este foarte preţios”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.