Vulcanul Merapi din Indonezia, unul dintre cei mai activi din lume, a erupt sâmbătă, aruncând fum şi cenuşă care au acoperit satele din apropierea craterului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Observatorul Vulcanului Merapi a estimat că norul de cenuşă a ajuns la 3.000 de metri deasupra vârfului.

Un ofiţer de serviciu la unul dintre posturile de observare a declarat că cel puţin opt sate din apropierea vulcanului au fost afectate de cenuşa vulcanică. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Casele şi drumurile dintr-un sat din apropierea vulcanului au fost acoperite de cenuşă, arată imaginile difuzate de postul local de televiziune Kompas TV. 

Nu au fost raportate deocamdată victime, a declarat agenţia indoneziană de gestionare a dezastrelor (BNPB).

Autorităţile au stabilit o zonă de restricţie de şapte kilometri în jurul craterului după erupţia care a fost înregistrată la ora locală 12.12 (07.12, ora României).

"În anticiparea potenţialului pericol generat de erupţia de pe muntele Merapi, publicul este sfătuit să-şi oprească toate activităţile în zona de potenţial pericol", a declarat purtătorul de cuvânt al BNPB, Abdul Muhari, într-un comunicat. Locuitorii din apropiere ar trebui, de asemenea, să se aştepte la "perturbări" cauzate de cenuşă şi să fie atenţi la riscul potenţial de fluxuri de noroi vulcanic, în special dacă plouă în apropierea vulcanului, a adăugat el.

Nivelul de alertă al vulcanului Merapi a fost ridicat la al doilea cel mai înalt nivel în noiembrie 2020, după ce vulcanul a dat semne de o nouă activitate. Ultima erupţie majoră a acestui vulcan din apropierea oraşului Yogyakarta a ucis peste 300 de persoane în 2010 şi a provocat evacuarea a aproximativ 280.000 de persoane. A fost cel mai violent episod al său de la erupţia din 1930, care a ucis aproximativ 1.300 de persoane. În 1994, o altă erupţie a ucis aproximativ 60 de persoane.

Există aproape 130 de vulcani activi în Indonezia, un arhipelag format din peste 17.000 de insule şi insuliţe situat pe "Cercul de foc" al Pacificului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.