Mai multe state din Golf, China şi Malaezia au cheltuit peste 750.000 de dolari la un hotel din Washington deţinut de Donald Trump în timpul preşedinţiei sale, potrivit unor documente publicate luni de Congresul SUA.
Miliardarul republican - care este aşteptat să anunţe marţi că va candida pentru un al doilea mandat - a păstrat un hotel pe numele său în apropierea Casei Albe şi după alegerea sa în 2016. Fosul preşedinte inaugurase hotelul care îi purta numele chiar în anul alegerii sale şi a fost acuzat de „conflict de interese”, deoarece hotelul era frecventat de delegaţii străine.
După mai multe răsturnări de situaţie, Curtea Supremă a SUA a închis cazul în ianuarie 2021, fără a dezvălui detaliile cheltuielilor. Însă o comisie a Camerei Reprezentanţilor - controlată încă de democraţi -, a obţinut recent documente de la compania Mazars, care se ocupă de contabilitatea Organizaţiei Trump. Acestea arată că „şase ţări au cheltuit peste 750.000 de dolari la hotelul preşedintelui Trump, plătind până la 10.000 de dolari pe noapte pentru camere de lux”, a anunţat reprezentanta Carolyn Maloney, care conduce aceastră comisie. „În acelaşi timp, ei încearcau să influenţeze politica externă a SUA”, a adăugat ea într-o declaraţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De exemplu, Malaezia a cheltuit aproape 260.000 de dolari în 2017 pentru a-l găzdui pe premierul Najib Razak şi anturajul său în timpul unei vizite de stat în SUA, deşi acesta era investigat de justiţia americană pentru deturnarea a miliarde de dolari din fondul suveran de investiţii 1MDB, se arată în document.
În 2018, autorităţile din Qatar au plătit peste 300.000 de dolari la hotel înainte de o vizită a emirului Tamim bin Hamad al-Thani.
Chiar şi China, ale cărei relaţii cu Statele Unite sunt mai tensionate, a cheltuit, prin intermediul ambasadei sale de la Washington, aproape 20.000 de dolari la acest hotel în 2017, precizează comisia Congresului.
Celelalte trei ţări care au contribuit la încasările hotelului lui Trump au fost Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Turcia, potrivit CNN.
În urma acestor dezvăluiri, Carolyn Maloney a scris Arhivelor Naţionale pentru a obţine mai multe documente, cu scopul, spune ea, de a propune o lege pentru a supraveghea afacerile viitorilor preşedinţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.