Oficialii ruşi au acuzat Ucraina că a vizat miercuri dimineaţă şase regiuni ruseşti, în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cu drone de pe teritoriul Rusiei de când Moscova a trimis trupe în Ucraina în urmă cu 18 luni, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dronele au lovit un aeroport din regiunea de vest Pskov şi au declanşat un incendiu masiv acolo, au anunţat guvernatorul şi presa locală. Mai multe drone au fost doborâte, de asemenea, în regiunile Oriol, Briansk, Riazan, Kaluga şi în jurul capitalei ruse, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Atacul din regiunea Pskov, care se învecinează cu Letonia şi Estonia, a fost raportat cu câteva minute înainte de miezul nopţii şi a lovit un aeroport din capitala omonimă a regiunii, avariind patru avioane de transport Il-76, a informat agenţia de ştiri rusă TASS, citând oficiali din serviciile de urgenţă. Guvernatorul regional, Mihail Vedernikov, a ordonat anularea tuturor zborurilor către şi de la aeroport miercuri, astfel încât daunele să poată fi evaluate în timpul zilei.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Imaginile şi filmuleţele postate pe reţelele sociale au arătat fum care se înălţa deasupra oraşului Pskov şi un incendiu mare. Vedernikov a spus că nu au fost victime, iar focul a fost stins.

Informaţii neconfirmate din presă spun că între 10 şi 20 de drone ar fi atacat aeroportul.

Pskov a fost principala regiune în care oficialii au raportat pagube.

CITEȘTE ȘI Drone ucrainene au atacat o bază aeriană rusă în apropiere de Estonia şi patru avioane au fost avariate. Moscova afirmă că a distrus patru ambarcaţiuni ucrainene de atac rapid care transportau până la 50 de paraşutişti într-o operaţiune în Marea Neagră

În Kaluga, o dronă a fost doborâtă, iar alta a lovit un rezervor de petrol gol, provocând un incendiu care a fost stins rapid, a informat guvernatorul regiunii Vladislav Şapşa. Ferestrele unor locuinţe din apropiere au fost sparte, a spus Şapşa.

Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, potrivit armatei ruse, iar unele instituţii media ruse îi citează pe rezidenţi spunând că au auzit o explozie puternică.

Două drone au fost doborâte peste regiunea Oriol, a anunţat guvernatorul acesteia, Andrei Klicikov.

Alte două au fost doborâte peste regiunea Riazan şi una peste regiunea Moscovei, au transmis oficialii.

La periferia Moscovei, trei aeroporturi principale - Şeremetievo, Vnukovo şi Domodedovo - au oprit temporar toate zborurile de intrare şi de plecare, o măsură care a devenit deja o rutină în urma atacurilor cu drone.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor ucraineni, care de obicei evită să-şi asume responsabilitatea pentru orice atacuri asupra teritoriului rus, menţionează AP.

Tot miercuri devreme, oficiali instalaţi de ruşi în Crimeea anexată au raportat că au respins un atac cu drone care viza portul Sevastopol. Guvernatorul Sevastopolului numit de Moscova, Mihail Razvozjaev, a spus că nu este imediat clar câte dintre drone au fost distruse.. Nu se ştie deocamdată dacă atacul a provocat vreo pagubă.

Atacurile cu drone asupra Crimeei sau a regiunilor Rusiei au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, Moscova fiind o ţintă frecventă, precum şi regiunile care se învecinează cu Ucraina, cum este Briansk. Depozitele de combustibil şi aeroporturi militare au fost lovite de atacuri cu drone pe care oficialii ruşi le-au pus pe seama Kievului.

Regiunile Oriol şi Kaluga se învecinează cu Briansk, iar regiunea Moscovei se află deasupra regiunii Kaluga. Pskov, totuşi, se află la aproximativ 700 de kilometri nord de graniţa Rusiei cu Ucraina, în apropiere de graniţa cu Estonia şi Letonia, şi a fost descris de presa rusă şi bloggerii militari miercuri dimineaţă ca o ţintă mai puţin probabilă.

Între timp, în Ucraina, presa a anunţat că au fost explozii în oraşul Odesa, în sudul regiunii Cerkasi şi la Kiev. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că au căzut resturi în două cartiere ale capitalei, făcând doi morţi, dar nu a precizat dacă acestea au fost resturi ale unei rachete, ale unei drone sau ale ambelor.

CITEȘTE ȘI Drone ucrainene au atacat o bază aeriană rusă în apropiere de Estonia şi patru avioane au fost avariate. Moscova afirmă că a distrus patru ambarcaţiuni ucrainene de atac rapid care transportau până la 50 de paraşutişti într-o operaţiune în Marea Neagră

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.