Şase militari au murit înecaţi într-un afluent al Lacului Titicaca, încercând să fugă de manifestanţi antiguvernamentali care cer demisia preşedintei Dina Boluarte şi care-i ameninţau, în regiunea Puno, în sudul Peru, a anunţat Ministerul peruan al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cadavrele au fost găsite în apele îngheţate ale râului Ilave, un afluent al Lacului Titicaca, la frontiera cu Bolivia, a anunţat luni ministerul peruan.

”După găsirea corpului caporalului Carlos Quispe Montalico, căutări lansate după aceste evenimente nefericite s-au încheiat. Onoare şi glorie curajosului nostru soldat şi celor cinci camarazi ai săi”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul Apărării.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”CORUPŢI”, ”ASASINI”

Comandantul Regiunii Militare de Sud, generalul Jhony Leon, a anunţat că aceşti militari au fost atacaţi de către ”populaţie”.

Potrivit armatei, militarii încercau să fugă de manifestanţi care cer demisia preşedintei peruane Dina Boluarte, care l-a înlocuit în funcţie pe Pedro Castillo după ce acesta a fost destituit în decembrie de către Parlament.

”Am traversat râul (...), pentru că nu aveam alt mijloc să fugim. Aproximativ 800-900 de persoane ne-au înconjurat şi au început să ne lovească cu pietre (...). Oamenii ne-au făcut corupţi şi asasini”, declară un militar înfăşurat într-o pătură, într-o înregistrare video difuzată de minister.

Potrivit acestuia, militari au încercat să formeze un lanţ uman, însă ”curentul ne-a luat, iar unii au început să se înece”.

O înregistrare video a ministerului surprinde 15 militari, într-un arc de cerc, înveliţi în pături, dându-i raportul unui superior.

CRIZĂ SOCIALĂ ŞI POLITICĂ GRAVĂ

Duminică, autoriăţile sanitare din Puno au anunţat că au acordat îngrijiri unui număr de cinci militari care sufereau de hipotermie, care au fost salvaţi de către săteni.

Această patrulă militară se ducea în oraşul Juli, situat în regiunea Puno, unde au izbucnit confruntări sâmbătă, soldate cu cel puţin 18 răniţi atât în rândul civililor, cât şi militarilor.

Peru s-a împotmolit într-o gravă criză politică şi socială, care a izbucnit la 7 decembrie, după încarcerarea fostului preşedinte de stânga, înlocuit de vicepreşedinta sa.

Pedro Castillo, în vârstă de 53 de ani, este acuzat de faptul că a încercat să dea o lovitură de stat prin faptul că a vrut să dizolve Adunarea, care se pregătera să-l îndepărteze de la putere.

Căderea sa de la putere, după 17 luni la conducerea ţării, a declanşat manifestaţii violente, soldate cu 54 de morţi - inclusiv cei şase militari - şi peste 1.300 de răniţi, dintre care majoritatea sunt bărbaţi în uniformă, potrivit Biroului Mediatorului.

În afară de demisia lui Dina Boluarte, protestatarii cer dizolvarea Parlamentului şi organizarea unor alegeri anticipate în 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.