Statele Unite consideră "profund îngrijorătoare" poziţia "de aliniere a Chinei cu Rusia" în faţa războiului din Ucraina, a precizat luni un înalt responsabil de la Casa Albă, după o întâlnire la nivel înalt la Roma care nu a făcut să scadă tensiunea, scrie AFP.
Discuţia condusă de consilierul american pentru securitate Jake Sullivan şi de Ysng Jiechi, cel mai înalt responsabil din diplomaţia Partidului Comunist Chinez, a durat şapte ore, a subliniat ea, calificând-o drept "intensă" şi "foarte deschisă".
Casa Albă a publicat un comunicat în care evocă "o discuţie substanţială în legătură cu războiul Rusiei contra Ucrainei" şi a subliniat "importanţa de a menţine linii de comunicare deschise între Statele Unite şi China".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Înaltul responsabil, care a cerut să rămână sub anonimat", a asigurat că întâlnirea a fost pregătită după luna decembrie. Ea nu a dorit să vorbească despre informaţii care au circulat în presa americană, potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului să-i ofere ajutor, economic şi militar, pentru a conduce invazia din Ucraina.
Rusia, care se pregăteşte să intre în imposibilitate de plată, a dezminţit, în timp ce China a reproşat americanilor să răspândesc "informaţii false".
"Privim foarte de aproape în ce măsură China sau orice altă ţară furnizează asistenţă Rusiei, fie că este materială, economică sau financiară", a spus luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, subliniind că Beijingul dispune de "pârghii foarte importante" asupra Moscovei, care i-ar putea permite să "pună capăt acestei violenţe fără sens" din Ucraina.
"Am avertizat foarte clar Beijingul că nu vom asista paşnic. Nu vom permite niciunei ţări să compenseze pierderile suferite de Rusia" din cauza sancţiunilor occidentale, a continuat el.
Dar Statele Unite nu au precizat ce acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns american, nici ce formă ar avea acel răspuns.
Washingtonul a reproşat Chinei că a contribuit la răspândirea de "minciuni" ale Rusiei despre pretinsele laboratoare americane de arme biologice şi chimice din Ucraina.
De la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, regimul comunist chinez, care privilegiază relaţia cu Moscova şi care împărtăşeşte cu Rusia o ostilitate profundă contra SUA, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.
Dar "prietenia fără limită" a Beijingului este pusă la încercare de războiul din Ucraina.
Regimul preşedintelui Xi Jinping pare să fie surprins de rezistenţa ucraineană la ofensiva rusă şi la amploarea sancţiunilor occidentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...