Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Moscova a avertizat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare, relatează Reuters.
Pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de retragerea Rusiei din acordul care a protejat transporturile de cereale ucrainene, autorităţile din regiunile Mikolaiv şi Odesa au anunţat joi că sunt cel puţin 20 de persoane rănite în urma unor noi lovituri ale Moscovei care au avut loc în cursul nopţii.
În primele ore ale zilei de joi, cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Mikolaiv, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dintre cele 18 persoane rănite la Mikolaiv, nouă au fost duse la spital, inclusiv cinci copii, a precizat guvernatorul Vitali Kim. Centrul oraşului a fost lovit în atac, o clădire rezidenţială cu trei etaje şi un garaj fiind incendiate, a precizat guvernatorul. El a spus că este posibil să existe şi morţi.
Russian missile attack on Mykolaiv. 9 people injured, including 5 children. pic.twitter.com/0mKiutR03P
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) July 20, 2023
Ucraina a declarat miercuri că a stabilit o rută temporară de transport al cerealelor sale prin apele teritoriale ale României. "Scopul său este de a facilita deblocarea transportului maritim internaţional în partea de nord-vest a Mării Negre", a declarat Vasil Şkurakov, ministrul interimar ucrainean pentru comunităţi, teritorii şi dezvoltarea infrastructurii, într-o scrisoare adresată Organizaţiei Internaţionale pentru Transporturi Maritime, un organism al ONU.
Ministerul rus al Apărării a declarat, pe de altă parte, că navele care călătoresc în porturile ucrainene, indiferent de pavilion, vor fi considerate părţi în conflict de partea Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Rusia anunţă că începând de joi consideră că navele care se află în drum către Ucraina transportă ”încărcătură militară”, după ce se retrage din acordul cerealelor. Ţările ale căror steaguri vor flutura pe aceste nave, considerate implicate în războiOficialii americani au informaţii care indică faptul că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene în ceea ce pare a fi "un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră şi pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge.
Ucraina şi Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Cotaţiile la grâu în SUA au urcat miercuri cu 8,5%, cea mai mare creştere zilnică care se înregistrează după mult timp.
După ce ultima navă din cadrul acordului a părăsit Ucraina duminică, plecând de la Odesa, Rusia a atacat regiunea în nopţile de luni şi marţi. Cele trei porturi ale regiunii - Odesa, Ciornomorsk şi Mikolaiv - fuseseră singurele autorizate să opereze în Ucraina în cadrul acordului privind cerealele.
Terminalele de cereale şi o instalaţie industrială, depozite, centre comerciale, clădiri rezidenţiale şi administrative şi maşini au fost avariate în noaptea de marţi spre miercuri, au declarat oficialii ucraineni. Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat că Rusia a folosit rachete supersonice, inclusiv Kh-22 - proiectate să doboare portavioane - pentru a lovi infrastructura portuară din Odesa.
"În porturile care au fost atacate se aflau depozitate aproximativ un milion de tone de alimente", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri. "Această cantitate ar fi trebuit să fie deja livrată către ţările consumatoare din Africa şi Asia. În terminalul cel mai afectat de teroarea rusă din această seară, au fost depozitate 60.000 de tone de produse agricole, destinate a fi trimise în China", a spus Zelenski.
Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că au "pervertit" acordul privind cerealele, mediat de Naţiunile Unite şi Turcia.
CITEȘTE ȘI Putin acuză Occidentul de ”aroganţă şi obrăznicie” prin refuzul de a se conforma cererilor Rusiei în acordul cerealelor. În vederea unei reveniri în acord, cere ridicarea obstacolelor impuse băncilor implicate şi reconectarea la SWIFTFondul Monetar Internaţional a declarat miercuri că ieşirea Rusiei din acord ameninţă să agraveze insecuritatea alimentară la nivel mondial şi ar putea creşte preţurile la alimente, în special în ţările sărace.
Putin a declarat că Rusia va reveni imediat în pact dacă vor fi îndeplinite condiţiile Moscovei, care vrea să fie ridicate restricţiile care îi stânjenesc exporturile sale de alimente şi îngrăşăminte. Ţările occidentale consideră că aceasta este o încercare de a influenţa livrările de alimente, pentru a obţine o slăbire a regimului sancţiunilor financiare.
Departe de porturi, luptele au continuat miercuri în estul şi sudul Ucrainei, unde contraofensiva Kievului încearcă să recupereze teritoriul ocupat de forţele ruseşti.
La Washington, Pentagonul a anunţat o asistenţă suplimentară pentru securitatea Ucrainei în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari, pachetul incluzând capacităţi de apărare aeriană şi muniţii.
La Bruxelles, miniştrii de externe ai Uniunii Europene sunt aşteptaţi să discute joi o propunere de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru arme, muniţii şi alte tipuri de ajutor militar pentru Ucraina pe o perioadă de patru ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.