Ambasada Rusiei în Norvegia denunţă miercuri ”spionita” acestei ţări scandinave, în care a fost anunţată marţi arestarea - extrem de rară de altfel - a unui presupus agent clandestin rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contraspionajul norvegian PST a anunbţat marţi arestarea unui bărbat care se prezenta ca fiind un cercetător brazilian care lucra la Universitatea Tromsø, în nordul Norvegiei, dar care ar fi, acuză PST, un agent rus.

Ambasada Rusiei în Norvegia subliniază miercuri, într-un e-mail transmis AFP, că nu ştie ”nici despre cine şi nici despre ce este vorba”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În general, spionita a fost activ promovată în Norvegia în ultimul timp”, consideră ambasada rusă.

În afara presupusului agent clandestin, Norvegia a arestat - în ultima săptămână - zece cetăţeni ruşi, pe care-i acuză de faptul că au survolat cu drone teriroriul norvegian, încălcând astfel o interdicţie impusă din cauza Războiului rus din Ucraina, sau de încălcarea interdicţiei de a fotografia instalaţii sensibile.

Circulaţia vapoatrelor ruseşti de pescuit, în continuare autorizate în anumite porturi norvegiene - spre deosebire de interdicţia totală de circulaţie în Uniunea Europeană (UE) - sau a navelor de cercetare face, de asemenea, obiectul unor suspiciuni.

”Toate astea sunt telecomandate politic”, denunţă Ambasada Rusiei.

Norvegia - care a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei, după reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti din cauza Războiului rus din Ucraina - şi-a consolidat atenţia în zona instalaţiilor strategice, după observarea unor drone misterioase în apropierea unor instalaţii de petrol şi gaze naturale şi după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică vecină.

Potrivit PST, suspectul arestat luni este un ”agent ilegal”, adică un spion care încearcă să pătrundă pe termen lung într-o ţară străină pentru a ţese o reţea de contacte, a crea canale de informaţii şi a intra în medii care dispun de informaţii sensibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.