Rusia este pregătită să revină în cadrul ”Iniţiativei Cerealelor” la Marea Neagră, imediat ce Moscova obţine garanţii concrete şi nu doar promisiuni, anunţă joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în urma unei întâlniri, la Moscova, cu omologul său turc Hakan Fidan, relatează CNN.
Rusia s-a retras în iulie din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, mediat de ONU şi Turcia, care prevede şi o facilitare a exportului cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti.
Talks begin between Russian FM Lavrov & his Turkish counterpart Hakan Fidan over grain. Russia have proven within a short time, how important they are pic.twitter.com/PF2IE0mY45
— Augustine Chikadibia (@AChikadibi5200) August 31, 2023
Moscova s-a plâns regulat de faptul că beneficiile sale prevăzute de acord nu s-au materializat niciodată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Le-am transmis partenerilor noştri turci ceea ce înţelegem noi că trebuie să facă Occidentul, înainte de toate, pentru a restaura viabilitatea acestei iniţiative”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună, după întâlnirea cu Fidan.
Statements at the meeting of the Foreign Ministers of Russia and Turkey
— Sprinter (@Sprinter99800) August 31, 2023
Sergei Lavrov:
Discussed with the Turkish Foreign Minister the situation in Ukraine and Zelensky's "peace formula"
As soon as all the points of the RF-UN memorandum are fulfilled, Moscow will… pic.twitter.com/i5Z1m2A2jr
”Nu există în continuare nicio garanţie în această (propunere). Există doar o promisiune de a încerca mai repede şi mai mai activ, iar totul se reduce la faptul că Occidentul împiedică soluţionarea problemelor care împiedică un export mai activ al cerealelor ruseşti şi al îngrăşămintelor ruseşti”, a subliniat el.
”Preşedintele (rus Vladimir) Putin a declarat în mod repetat, oficial şi clar, că imediat ce se iau măsuri - nu cu privire la negocieri ale pachetului părţii ruse la Marea Neagră, ci măsuri de soluţionare a tuturor acestor probleme care au rămas neonorate, în pofida promisiunilor secretarului general al ONU (Antonio Guterres), căruia-i apreciem eforturile - iar imediat ce negocierile se transformă într-o decizie concretă, noi suntem pregătiţi ca, în aceeaşi zi, să reluăm partea ucraineană a pachetului cerealelor”, a declarat Lavrov.
”Eu pot doar să confirm că, imediat ce există nu promisiuni, ci garanţii, cu rezultate concrete care pot fi puse în practică mâine, implementarea acestui pachet va fi reluată integral”, a subliniat el.
Lavrov a anunţat că a discutat cu Fidan despre iniţiativa lui Putin de a organiza ”livrări de până la un milion de tone cereale ruseşti Turciei la preţ redus, în vederea procesării în întreprinderi turceşti şi trimierii lor celor mai sărace ţări din lume”.
Qatarul este pregătit să finanţeze această iniţiativă, anunţă el.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.
— Yeni Şafak (@yenisafak) August 31, 2023
Fidan ve Lavrov görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
”Iniţiativa cerealelor” la Marea Neagră a jucat un rol în stabilizarea pieţelor alimentare globale după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, mai ales în cazul ţărilor sărace care se bazează pe aprovizionări cu cereale din regiune.
Înaintea de război, Ucraina era al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel global şi reprezenta 10% dintre aceste exporturi, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Ucraina se afla între primii trei exportatori mondiali de orz, porumb şi ulei de rapiţă, potrivit unei firme de date agricole, Gro Intelligence.
Acordul de la Istanbul a permis exportul a aproximativ 33 de milioane de tone metrice de alimente prin porturi ucrainene la Marea Neagră, potrivit ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...