Rusia ar trebui să-şi pună capăt intervenţiilor în străinătate şi să se concentreze asupra problemelor interne, consideră Marat Gabidullin, un fost membru al societăţii militare private ruse Wagner, într-un interviu acordat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marat Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, un fost militarrus de carieră, este primul membru al acestu grup paramilitar - în cadrul căruia a acţionat în Ucraina şi în Siria în perioada 2015-2019 - care vorbeşte public cu faţa descoperită.

Într-o carte publicată joi în Franţa - intitulată ”Eu, Marat, fost comandant al armatei Wagner” - la Editura Michel Lafon, el descrie viiaţa de zi cu zi a combatanţilor acestei structuri foarte secrete, acuzată de comiterea unor atrocităţi în Africa şi cu care autorităţile ruse afirmă că nu are nicio legătură.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Wagner ”este un fel de armată mică” ale cărei obiective pot varia în funcţie de situaţia de pe teren, declară fostul militar, îmbrăcat în blugi şi o bluză închisă la culoare cu un ecuson cu un cap de mort pe umăr şi o şapcă pe cap, într-un interviu acordat miercuri, la Paris.

Din ea fac parte mercenari notorii, profesionişti, dar şi romantici ”care vor să facă război” şi foşti condamnaţi care nu au acces în armata regulată, atraşi de salarii mai mari decât ceea ce ar putea primi în Rusia - între 1.500 şi 2.200 de euro în funcţie de misiune.

Marat Gabidullin spune că a intrat în Wagner în 2015, la sfatul unei cunoştinţe, după ce a făcut parte timp de zece ani din armata rusă şi în urma unei condamnări la trei ani într-o colonie penitenciară, din cauză că l-a ucis pe şeful unui gang într-o ”reglare de conturi în lumea interlopă”.

Între două ţigări, el povesteşte că, în prima sa misiune a luptat alături de combatanţi proruşi în estul Ucrainei, în vara lui 2015, iar apoi a fost în mai multe misiuni la rând în Siria, în susţinerea forţelor regimului lui Bashar al-Assad, până în 2019.

AFP scrie că nu a putut verifica această carieră în mod independent.

El nu are nicio remuşcare şi spune că şi-a făcut treaba, însă mărturiseşte că a plecat ”frustrat şi dezamăgit” din prima misiune în Ucraina, la Lugansk, din cauza ”înşelătoriei cauzei nobile a apărării intereselor Rusiei”.

În ceea ce priveşte Siria, unde a fost rănit grav cu o grenadă, la Palmira, ”intenţia” Rusiei ”nu ajutat” un popor sirian încercat de foame şi frig, consideră el.

”Ar fi fost mai bine să ne concentrăm asupra problemelor interne, dar să te uiţi la probleme interne este greu”, spune el.

”Ar fi trebuit să ne ocupăm de aceste probleme, să le rezolvăm şi să acţionăm în aşa fel încât oamenii să înceapă să ne respecte şi ne admire, pentru ca să devenim un exemplu pentru Ucraina”, continuă el.

”Iar atunci Ucraina ar fi venit la noi şi nu ne-ar fi respins”, consideră Gabidullin.

Paramilitarii din cadrul Wagner - suspectaţi de atrocităţi în Mali, Libia şi Siria - sunt prezenţi de asemenea în Ucraina, unde armata rusă a lansat o ofensivă la 24 februarie, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Moscova a dezminţit întotdeauna în mod oficial orice legătură cu această societate privată - suspectat că acţionează în mod ascuns în numele său.

Recurgerea de către Rusia la mercenari - o practică interzisă în mod oficial în ţară - s-a ”dovedit de neocolit”, consideră Marat Gabidullin, care relevă tipul de armament folosit de Wagner şi decoraţia sa oficială rusă.

El dă asigurări că nu a fost martorul vreunor crime de război ale camarazilor săi de arme pe teren şi spune, fără alte detalii, că mercenari au fost folosiţi ”în anumite cazuri” într-un mod care ”contrazice toate normele şi valorile morale”.

Ce face acum?

Speră să aibă ocazia să se întoarcă într-o bună zi în Rusia, ”patria” sa. Însă fostul militar recunoaşte că o întoarcere în ţară în acest stadiu ar fi prematură, având în vedere o lege recentă care prevede până la 15 ani de închisoare cu privire la orice ”informaţie mincinoasă” despre acţiunea Moscovei în străinătate.

”Există riscul să nu mai pot părăsi ţara”, relevă Marat Gabidullin.

”Dacă îmi este sau nu frică, voi supravieţui într-un fel sau altul”, conchide el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.