Rusia anunţă joi exercţii navale - în ianuarie şi februarie - la Oceanul Atlantic, în Arctica, la Oceanul Pacific şi la Marea Mediterană, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În total, peste 140 de nave de război şi nave de susţinere, plus 60 de avioane, 1.000 de piese de echipament militar şi aproximativ 10.000 de militari urmează să ia parte” la aceste exerciţii navale, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă.

Potrivit ministerului, aceste exerciţii vor avea loc atât în ”apele şi mările adiacente teritoriului rus”, cât şi în ”zone oceanice din întreaga lume importante în plan operaţional”.

”Exerciţii distincte vor avea loc în apele Mării Mediterane, Mării Nordului, Mării Ohoţk, în patrtea de nord-est a Oceanului Atlantic şi în Oceanul Pacific”, anunţă ministerul rus.

Aceste manevre - în toate direcţiile - sunt organizate ”conform planului de antrenament al forţelor armate ruse în anul 2022”, afirmă ministerul.

”Obiectivul principal este punerea în practică a forţelor navale, aeriene şi spaţiale, în vederea apărării intereselor naţionale ruse în oceanele lumii şi contracarării ameninţărilor militare la adresa Rusiei pe mări şi oceane”, mai anunţă ministerul.

În contextul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul, pe fondul unor temeri cu privire la o invazie rusă a Ucrainei, Moscova urmează să efectueze, de asemenea, manevre navale comune cu Iranul şi China, a căror dată nu a fost stabilită încă.

La Marea Neagră, tensiuni sunt extrem de puternice în ultimii ani.

Moscova acuză Ucraina şi Occidentul de faptul că ameninţă securitatea rusă în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

În iunie 2021, Flota rusă a tras focuri de avertisment, la Marea Neagră, împotriva unui distrugător britanic.

Rusia a trimis săptămâna aceasta militari şi armament în Belarus, la exerciţii ”improvizate” de pregătire de luptă, la frontierele Uniunii Europene (UE) şi Ucrainei, în contextul în care eforturi diplomatice în vederea uneidezescaladări par să se împotmolească.

Moscova a comasat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi alimentează temeri cu privire la un atac.

Rusia, care dezminte orice plan în acest sens, cere garanţii de securitate, inclusiv o neaderare a Ucrainei la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.