Un rus a fost arestat în Franţa, fiind suspectat că plănuia acte de ”destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, un ”proiect la scară largă” care ar fi putut avea consecinţe ”grave”, au transmis procurorii, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa locală relatează că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost arestat duminică şi că a fost deschisă o anchetă privind posibila transmitere de ”informaţii unei puteri străine în scopul de a stârni ostilităţi în Franţa”.

Se crede că presupusul complot nu a avut drept scop un atac terorist.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Arestarea are loc cu doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor, ceremonia de deschidere urmând să aibă loc vineri în centrul Parisului.

Procurorii au declarat că a fost efectuată o percheziţie la apartamentul din Paris al bărbatului, la cererea Ministerului francez de Interne.

O sursă apropiată anchetei a declarat pentru Le Parisien că agenţii au descoperit dovezi care sugerează că bărbatul pregătea ”operaţiuni pro-ruseşti” pentru destabilizarea Franţei în timpul jocurilor.

O altă sursă a declarat că presupusul complot era un ”proiect la scară largă” care ar fi putut avea consecinţe ”grave”.

Nu au fost oferite detalii suplimentare, cu excepţia faptului că ancheta este efectuată de specialişti în contraspionaj, nu în contraterorism.

Bărbatul a fost inculpat marţi seară şi plasat în arest preventiv.

Infracţiunile anchetate ar fi pasibile de o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat săptămâna aceasta că autorităţile au verificat peste un milion de persoane - inclusiv sportivi, antrenori, jurnalişti, voluntari, agenţi de securitate şi locuitori din apropierea locurilor de desfăşurare a evenimentelor - înainte de jocuri.

Dintre cele 4.360 de persoane cărora li s-a interzis accesul, 880 au fost excluse din cauza suspiciunilor de interferenţă străină, relatează agenţia de presă AFP, citând surse apropiate ministrului Darmanin.

”Suntem aici pentru a ne asigura că sportul nu este folosit pentru spionaj, atacuri cibernetice sau pentru a critica şi uneori chiar minţi despre Franţa şi francezi”, a declarat Darmanin.

În ultimele luni au avut loc o serie de incidente care au ridicat suspiciunea unei încercări externe de a exploata şi alimenta diviziunile din Franţa, în special cu privire la conflictele din Ucraina şi Gaza.

În iunie, cinci sicrie drapate într-un steag francez şi purtând inscripţia ”Soldaţi francezi din Ucraina” au fost lăsate lângă Turnul Eiffel.

Trei bărbaţi - un bulgar, un ucrainean şi un german - au fost reţinuţi ulterior şi au declarat Poliţiei că au fost plătiţi pentru a depune sicriele.

Oficialii serviciilor secrete franceze au declarat că sunt convinşi că Rusia se află în spatele incidentului.

Cu o lună înainte, au fost pictate mâini roşii pe principalul memorial al Holocaustului din Paris. Poliţia a declarat că se crede că autorii au fugit în străinătate, iar în săptămânile care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie şi începutului campaniei militare ulterioare a Israelului în Gaza, aproximativ 250 de graffiti cu Stelele lui David - principalul simbol reprezentat pe steagul israelian - au apărut pe mai mulţi pereţi din Paris.

Un cuplu moldovean a fost arestat ulterior, iar oficialii francezi au declarat că cei doi ar fi fost plătiţi de serviciile secrete ruse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.