Roma a fost amendată usturător joi de către jandarmul italian al protecţiei datelor, din cauză că a înscris - fără consimţământul acestora - numele unor femei care au avortat pe mormintele feţilor avortaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sfârşitul lui 2020, descoperirea acestor morminte ale unor feţi avortaţi, îngropaţi în Cimitirul Flaminio, fără ştiinţa femeilor respective, ale căror nume figurau pe morminte, a indignat atât asociaţii de apărarea drepturilor femeilor, cât şi femeile respective, care au denunţat o încălcare a vieţii lor private.

Autoritatea Protecţiei Datelor Personale a invocat interzicerea difuzării datelor privind avortul şi a aplicat o amendă în valoare de 176.000 de de euro Primăriei Romei, dar şi o amendă suplimentară, în valoare de 239.000 de euro, AMA, societatea publică însărcinată cu gestionarea cimitirelor din capitala italiană.

Autoritatea a transmis un avertisment, într-un comunicat, Casei de Asigurări de Sănătate a Romei, care a încălcat legea privind protecţia fatelor referitoare la viaţa privată prin faptul că a transmis AMA, în cazl fiecărui făt avortat, identitatea femeii care a recunoscut că a recurs la un avort.

În afară de aceste sancţiuni, Autoritatea a ordinat Casei ”să nu mai raporteze în mod explicit identitatea cu privire la autorizaţii de transport şi cu privire la certificate medico-legale” şi îi sugerează să mascheze sau să cifreze aceste date, pentru a evita posibilitatea identificării oricărei femei care a recurs la un avort.

Casa este obligată că comunice Autorităţii ce măsuri alege şi adoptă în termen de două luni.

”Am fost nevoiţi să aşteptăm mult timp, dar azi s-a făcut dreptate atâtor femei şi tuturor celor care ştiau că aceste greşeli au fost comise”, a reacţionat preşedinta Asociaţiei de apărarea drepturilor femeilor ”Differenza Donna”, Elisa Ercoli, citată de agenţia italiană de presă Agi.

Scandalul a izbucnit în septembrie 2020, după ce o femeie care a avortat şi-a descoperit numele pe o cruce în Cimitirul Flaminio. 

Ea a postat atunci o fotografie cu crucea respectivă pe Facebook, care a devenit virală.

Practici asemănătoare au fost descoperite ulterior într-un cimitir din oraşul Brescia, în nordul Italiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.