Negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru accesul la mineralele esenţiale ale Ucrainei au evocat posibilitatea de a tăia accesul ţării la sistemul vital de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu această chestiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Accesul continuu al Ucrainei la Starlink, deţinut de SpaceX, a fost adus în discuţie în cadrul discuţiilor dintre oficialii americani şi ucraineni după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat o propunere iniţială din partea secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, au declarat sursele.

Starlink oferă conectivitate la internet crucială Ucrainei devastate de război şi armatei sale.

Problema a fost ridicată din nou joi în timpul întâlnirilor dintre Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, şi Zelenski, a declarat una dintre surse, care a fost informată cu privire la discuţii.

În timpul întâlnirii, Ucrainei i s-a spus că se confruntă cu oprirea iminentă a serviciului dacă nu ajunge la un acord privind mineralele rare, a declarat sursa, care a solicitat anonimatul pentru a discuta despre negocierile închise.

„Ucraina funcţionează pe baza Starlink. Îl consideră steaua lor polară”, a declarat sursa. „Pierderea Starlink ... ar fi o lovitură masivă”.

Zelenski a respins cererile administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru 500 de miliarde de dolari în bogăţii minerale din partea Ucrainei pentru a rambursa Washingtonului ajutorul din timpul războiului, afirmând că SUA nu a oferit garanţii specifice de securitate.

Vineri, preşedintele ucrainean a declarat că echipele americană şi ucraineană lucrează la un acord, iar Trump a declarat că se aşteaptă ca un acord să fie semnat în curând.

Musk a trimis de urgenţă mii de terminale Starlink în Ucraina pentru a înlocui serviciile de comunicaţii distruse de Rusia după invazia sa din februarie 2022. Salutat ca un erou în Ucraina, Musk a restricţionat ulterior accesul cel puţin o dată în toamna anului 2022, devenind mai critic faţă de modul în care Kievul a gestionat războiul.

Legislatorii americani sunt divizaţi cu privire la eforturile lui Trump de a găsi un sfârşit rapid al războiului din Ucraina, iar unii au ridicat întrebări cu privire la eforturile rapide ale lui Musk de a concedia mii de lucrători federali şi de a închide agenţiile federale.

Melinda Haring, membru senior al Atlantic Council, a declarat că Starlink a fost esenţial pentru operarea dronelor de către Ucraina, un pilon cheie al strategiei sale militare.

„Pierderea Starlink ar schimba jocul”, a declarat Haring, menţionând că Ucraina se află acum la paritate 1:1 cu Rusia în ceea ce priveşte utilizarea dronelor şi a obuzelor de artilerie. Ucraina are o gamă largă de capacităţi diferite de drone, de la drone maritime şi drone de supraveghere la vehicule aeriene fără pilot cu rază lungă de acţiune.

Ambasada Ucrainei la Washington, Casa Albă şi Departamentul american al Apărării nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

SpaceX, care operează Starlink, de asemenea, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

În toamna anului trecut, Ucraina a lansat ideea de a-şi deschide mineralele rare pentru investiţii din partea aliaţilor. Aceasta făcea parte dintr-un „plan de victorie” care urmărea să o pună în cea mai puternică poziţie pentru discuţii şi să forţeze Moscova să se aşeze la masa negocierilor. 

Trump a îmbrăţişat ideea, afirmând că doreşte ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare a efortului său de război.

Zelenski a respins săptămâna trecută o propunere detaliată a SUA, care ar fi permis Washingtonului şi firmelor americane să primească 50% din mineralele critice ale Ucrainei, printre care se numără grafitul, uraniul, titanul şi litiul, o componentă-cheie a bateriilor pentru maşini electrice.

De atunci a apărut o ruptură între lideri, Trump denunţându-l pe Zelenski drept „un dictator fără alegeri” miercuri, după ce Zelenski a spus că Trump a fost prins într-o bulă de dezinformare rusă, un răspuns la preşedintele american care a sugerat că Ucraina a început războiul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.