Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, îl avertizase pe şeful Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să fugă din Liban cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis într-un atac israelian, iar acum este profund îngrijorat de o eventuală infiltrare israeliană în rândurile guvernamentale de rang înalt de la Teheran, au declarat trei surse iraniene citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imediat după atacul cu pagere capcană din 17 septembrie, care a vizat mişcarea Hezbollah, Khamenei i-a trimis lui Hassan Nasrallah un mesaj printr-un emisar pentru a-l implora pe secretarul general al Hezbollah să plece din Liban şi să vină în Iran, citând rapoarte ale serviciilor de informaţii care sugerau că Israelul avea agenţi infiltraţi în cadrul Hezbollah şi plănuia să-l ucidă, a declarat pentru Reuters una dintre surse, un înalt oficial iranian.

Mesagerul, a spus oficialul, era un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei Iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său când acesta a fost lovit de bombele israeliene. Iranianul a fost, la rândul lui, ucis în atac.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Ayatollahul Khamenei, care a rămas de sâmbătă într-o locaţie securizată din Iran, a ordonat personal atacul de marţi asupra Israelului, când a fost lansat un baraj de aproximativ 200 de rachete, a spus un înalt oficial iranian. Atacul a fost o răzbunare pentru moartea lui Nasrallah şi Nilforoushan, au declarat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat. Declaraţia a citat, de asemenea, uciderea în iulie a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran şi atacurile Israelului asupra Libanului.

Asasinarea lui Nasrallah a avut loc după două săptămâni de lovituri israeliene precise care au distrus depozite de arme, au eliminat jumătate din consiliul de conducere al Hezbollah şi au decimat comandamentul militar de vârf. 

Israelul a început marţi ceea ce a catalogat drept o incursiune terestră „limitată” împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

NESIGURANŢĂ ŞI DEZBINARE

Temerile Iranului cu privire la siguranţa lui Khamenei şi pierderea încrederii atât în cadrul Hezbollah şi al establishmentului iranian, cât şi între acestea, au apărut în discuţiile Reuters cu 10 surse, care au descris o situaţie ce ar putea complica funcţionarea eficientă a alianţei iraniene denumite Axa Rezistenţei, formată din grupuri armate paramilitare anti-Israel. Fondată cu sprijinul Iranului în anii 1980, mişcarea Hezbollah a fost mult timp cel mai remarcabil membru al acestei alianţe.

Dezbinarea face, de asemenea, dificilă alegerea unui nou lider de către Hezbollah, care se teme că infiltrarea continuă îl va pune în pericol pe succesor, au declarat patru surse libaneze.

„Practic, Iranul a pierdut cea mai mare investiţie pe care a avut-o în ultimele decenii”, punctează Magnus Ranstorp, expert în Hezbollah la Universitatea Suedeză de Apărare. Daunele profunde cauzate Hezbollah au diminuat capacitatea Iranului de a lovi la graniţele Israelului, spune expertul.

„A zguduit Iranul până în măduva oaselor. Arată cum Iranul este profund infiltrat: nu l-au ucis doar pe Nasrallah, l-au ucis şi pe Nilforoushan”, care a fost un consilier militar de încredere al lui Khamenei, subliniază Ranstorp.

Pierderea capacităţii militare şi a cadrelor de conducere ale Hezbollah ar putea împinge Iranul către tipul de atacuri împotriva ambasadelor şi a personalului israelian din străinătate, în care s-a angajat mai frecvent înainte de apariţia forţelor sale interpuse, atrage atenţia Ranstorp.

INFILTRĂRI ŞI ARESTĂRI

Moartea lui Nasrallah a determinat autorităţile iraniene să investigheze amănunţit posibilele infiltrări în rândurile Iranului, de la puternicii Gardieni ai Revoluţiei la înalţi oficiali de securitate, a declarat un al doilea oficial iranian de rang înalt. Autorităţile se concentrează în special asupra celor care călătoresc în străinătate sau au rude care trăiesc în afara Iranului, a declarat primul oficial.

Teheranul a devenit suspicios cu privire la anumiţi membri ai Gărzilor care au călătorit în Liban, a spus el. Îngrijorările au apărut atunci când unul dintre aceşti indivizi a început să întrebe unde se află Nasrallah, întrebând în special cât timp va rămâne în anumite locuri, a adăugat oficialul. Individul a fost arestat împreună cu alte câteva persoane, a declarat primul oficial, după ce s-a dat alarma în cercurile de informaţii ale Iranului. Familia suspectului s-a mutat în afara Iranului, a declarat oficialul, fără a identifica suspectul sau rudele sale.

Al doilea oficial a declarat că asasinatul a răspândit neîncredere între Teheran şi Hezbollah, precum şi în interiorul Hezbollah. „Încrederea care ţinea totul împreună a dispărut”, a spus oficialul. Liderul suprem „nu mai are încredere în nimeni”, a declarat o a treia sursă apropiată de establishmentul iranian.

Clopotele de alarmă au sunat deja în Teheran şi Hezbollah cu privire la posibile infiltrări ale Mossad după uciderea în iulie a comandantului Hezbollah Fuad Shukr într-o lovitură aeriană israeliană asupra unei locaţii secrete din Beirut, în timp ce acesta se întâlnea cu un comandant al Gărzilor iraniene, au declarat atunci pentru Reuters două surse Hezbollah şi un oficial libanez din domeniul securităţii. Această crimă a fost urmată câteva ore mai târziu de asasinarea liderului Hamas Haniyeh la Teheran.

Spre deosebire de moartea lui Haniyeh, Israelul a revendicat în mod public uciderea lui Shukr, o figură puţin vizibilă pe care Nasrallah a descris-o totuşi, la înmormântare, drept o figură centrală în istoria Hezbollah, care a construit cele mai importante capacităţi ale acesteia. Shukr a fost cheia dezvoltării celor mai avansate arme ale Hezbollah, inclusiv rachete ghidate cu precizie, şi a fost responsabil de operaţiunile grupurilor şiite împotriva Israelului în ultimul an, a declarat armata israeliană.

MOSSADUL ÎN ACŢIUNE

Temerile Iranului cu privire la infiltrarea israeliană în rândurile sale superioare datează de ani de zile. În 2021, fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că şeful unei unităţi de informaţii iraniene care ar fi trebuit să vizeze agenţi ai Mossad a fost el însuşi un agent al agenţiei de spionaj israeliene. Ahmadinejad a declarat la CNN Turk că Israelul a obţinut documente sensibile privind programul nuclear iranian, o referire la un raid din 2018 în care Israelul a obţinut o cantitate uriaşă de documente strict secrete despre acest program. Tot în 2021, şeful demisionar al spionajului israelian, Yossi Cohen, a oferit detalii despre raid, declarând pentru BBC că 20 de agenţi Mossad neisraelieni au fost implicaţi în furtul arhivei dintr-un depozit.

Invitaţia lui Khamenei adresată lui Nasrallah de a se muta în Iran a venit după ce mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie folosite de Hezbollah au explodat în atacuri mortale pe 17 şi 18 septembrie, a detaliat primul oficial. Atacurile au fost atribuite pe scară largă Israelului, deşi acesta nu a revendicat oficial responsabilitatea.

Cu toate acestea, Nasrallah a fost încrezător în securitatea sa şi a avut încredere deplină în cercul său apropiat, a declarat oficialul, în ciuda preocupărilor serioase ale Teheranului cu privire la potenţiali agenţi infiltraţi în rândurile Hezbollah.

Khamenei a încercat şi a doua oară, transmiţându-i săptămâna trecută un alt mesaj lui Nasrallah prin intermediul lui Nilforoushan, implorându-l să părăsească Libanul şi să se mute în Iran, ca loc mai sigur. Dar Nasrallah a insistat să rămână în Liban, a declarat oficialul.

Mai multe reuniuni la nivel înalt au avut loc la Teheran după exploziile pagerelor pentru a discuta despre Hezbollah şi siguranţa lui Nasrallah, a mai declarat oficialul, care a refuzat să spună cine a participat la aceste reuniuni.

INTEROGATORII ÎN HEZBOLLAH

În acelaşi timp, în Liban, Hezbollah a început să desfăşoare o investigaţie majoră pentru a elimina spionii israelieni dintre ei, interogând sute de membri după detonarea pagerelor, au declarat pentru Reuters trei surse din Liban.

Şeicul Nabil Kaouk, un oficial Hezbollah de rang înalt, conducea ancheta, a declarat o sursă Hezbollah. Ancheta avansa rapid, a declarat sursa, înainte ca un raid israelian să-l ucidă la o zi după asasinarea lui Nasrallah. Un alt raid la începutul săptămânii trecute a vizat alţi comandanţi de rang înalt ai Hezbollah, dintre care unii erau implicaţi în anchetă.

Kaouk convocase pentru interogatoriu oficiali Hezbollah implicaţi în logistică şi alţii „care au participat, au mediat şi au primit oferte de pagere şi walkie-talkie”, a declarat sursa.

După uciderea lui Nasrallah şi a altor comandanţi, este nevoie acum de o „anchetă mai profundă şi cuprinzătoare” şi de o epurare, a declarat sursa.

Ali al-Amin, redactor-şef pentru Janoubia, un site de ştiri care se concentrează pe comunitatea şiită şi pe Hezbollah, spune că are informaţii că Hezbollah a reţinut sute de persoane pentru interogatoriu după saga cu pagerele.

ŞOC ŞI GROAZĂ

Mişcarea Hezbollah este şocată de uciderea lui Nasrallah în buncărul său adânc dintr-un cartier general de comandă, şocată de cât de bine a pătruns Israelul în grup, au declarat şapte surse.

Mohanad Hage Ali, director adjunct de cercetare al Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu din Beirut, care se concentrează pe Iran şi Hezbollah, a descris ofensiva drept „cea mai mare infiltrare din partea Israelului” de la înfiinţarea Hezbollah cu sprijinul Iranului în anii 1980.

Actuala escaladare israeliană vine după aproape un an de lupte transfrontaliere, după ce Hezbollah a început atacurile cu rachete în sprijinul aliatului său Hamas. Gruparea palestiniană a ucis 1.200 de persoane şi a capturat 250 de ostatici într-un atac asupra Israelului la 7 octombrie 2023, conform bilanţului israelian.

În Gaza, represaliile Israelului au ucis mai mult de 41.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

FRICĂ DE FUNERALII

Ofensiva israeliană şi teama de noi atacuri asupra Hezbollah au împiedicat, de asemenea, gruparea susţinută de Iran să organizeze funeralii la nivel naţional la o scară care să reflecte statutul religios şi de lider al lui Nasrallah, potrivit a patru surse familiare cu dezbaterea din cadrul Hezbollah.

„Nimeni nu poate autoriza o înmormântare în aceste circumstanţe”, a declarat o sursă Hezbollah, deplângând situaţia în care oficialii şi liderii religioşi nu s-au putut prezenta pentru a-l onora în mod corespunzător pe liderul decedat.

Mai mulţi comandanţi ucişi săptămâna trecută au fost înmormântaţi discret luni, cu planuri pentru o ceremonie religioasă adecvată la încheierea conflictului. Hezbollah analizează opţiunea de a obţine un decret religios pentru a-l îngropa temporar pe Nasrallah şi a organiza o înmormântare oficială atunci când situaţia o va permite, au declarat cele patru surse libaneze.

Hezbollah s-a abţinut de la numirea oficială a unui succesor al lui Nasrallah, probabil pentru a evita ca înlocuitorul său să devină o ţintă pentru un asasinat israelian, au spus acestea.

„Numirea unui nou secretar general ar putea fi periculoasă dacă Israelul îl asasinează imediat după aceea”, a declarat Amin. „Grupul nu poate risca mai mult haos prin numirea cuiva doar pentru a-l vedea ucis”, a punctat jurnalistul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.