Papa Francisc a marcat duminică tradiţionala Zi Mondială a Păcii pe care o celebrează Biserica Romano-Catolică, dar începutul noului an la Vatican este umbrit de moartea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, relatează Reuters.
Papa Francisc a prezidat o slujbă în Bazilica Sfântul Petru, acolo unde, începând de luni, va fi depus pentru trei zile trupul lui Benedict al XVI-lea, fostul papă care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conform dorinţei lui Benedict, funeraliile sale, care vor avea loc joi, vor fi simple, solemne şi sobre. Va fi pentru prima dată după multe secole când un papă în funcţie va prezida funeraliile predecesorului său. Papa Benedict, care s-a retras din funcţie în 2013, a fost primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat.
1 ianuarie este, de asemenea, sărbătoarea Maicii Domnului pentru Biserica Catolică, iar în omilia sa, Papa Francisc i-a cerut Fecioarei să îl însoţească pe "iubitul" papă emerit Benedict "în trecerea sa din această lume la Dumnezeu". Benedict a fost, de asemenea, amintit într-una din rugăciunile rostite în cadrul slujbei.
Papa s-a adresat apoi duminică la prânz credincioşilor reuniţi în Piaţa Sfântul Petru pentru rugăciunea Angelus. "Suntem cu toţii uniţi (...) în a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darul acestui slujitor credincios al Evangheliei şi al Bisericii", a spus pontiful argentinian. El a vorbit de la fereastra Palatului Apostolic credincioşilor adunaţi pe esplanada înconjurată de celebra colonadă a lui Bernini. Mulţimea a ţinut apoi un moment de reculegere.
Pe de altă parte, Papa Francisc a făcut apel la pace, într-o referire la ţările devastate de război, inclusiv Ucraina, unde Rusia a continuat atacurile intense şi de Anul Nou.
"Să ne rugăm Maicii noastre în mod special pentru fiii şi fiicele ei care suferă şi nu mai au puterea de a se ruga, precum şi pentru numeroşii noştri fraţi şi surori din întreaga lume care sunt victime ale războiului, petrecând aceste sărbători în întuneric şi frig, în sărăcie şi frică, scufundaţi în violenţă şi indiferenţă", a spus Papa Francisc.
Suveranul pontif şi-a îndemnat credincioşii să lucreze activ pentru pace şi să nu "piardă timpul lipiţi de o tastatură, în faţa unui ecran de calculator".
"Să ne murdărim mâinile şi să facem ceva bun", a îndemnat Papa.
Sâmbătă seară, Vaticanul a făcut publică "mărturia spirituală", care se întinde pe două pagini, a fostului papă Benedict, scrisă în 2006, la un an după alegerea sa ca papă. În ea, fostul suveran pontif îi cerea lui Dumnezeu, într-un mod general, spiritual, să-l primească în viaţa internă, "în ciuda tuturor păcatelor şi insuficienţelor" sale.
Sâmbătă, Papa Francisc a spus că Benedict al XVI-lea a fost un om nobil şi bun, un dar pentru Biserică şi pentru lume.
În timp ce liderii mondiali, precum şi credincioşii conservatori au continuat să-i aducă omagii fostului papă, alţii au fost foarte critici la adresa pontificatului său. Unii au amintit de disciplina severă pe care a aplicat-o teologilor progresişti, în special în America Latină, atunci când a fost şeful departamentului doctrinar al Vaticanului, în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea. Aceste acţiuni i-au determinat pe catolicii liberali să-l numească pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger "Rottweilerul lui Dumnezeu".
CITEȘTE ȘI UPDATE - Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit / Trupul său va fi depus luni în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican / Funeraliile au loc la 5 ianuarie / Liderii lumii omagiază personalitatea fostului suveran pontif / Mesajul preşedintelui IohannisŞi, în timp ce unii l-au creditat pe Benedict cu luarea unor măsuri importante pentru a contura răspunsul Vaticanului la abuzurile sexuale ale clerului, grupurile de victime l-au acuzat că protejează instituţia cu orice preţ. "Din punctul nostru de vedere, moartea Papei Benedict al XVI-lea ne aminteşte că, la fel ca Ioan Paul al II-lea, Benedict a fost mai preocupat de deteriorarea imaginii Bisericii şi de fluxul financiar către ierarhie decât să înţeleagă conceptul de scuze adevărate urmate de reparaţii reale pentru victimele abuzurilor", a declarat grupul anti-abuz SNAP.
La fel ca mulţi oficiali ai Vaticanului care au lucrat cu Benedict, cardinalul canadian Marc Ouellet a declarat că el crede că suveranul pontif german a lăsat în urmă "o mare moştenire" ca om al lui Dumnezeu şi ca om de cultură. "Cred că aceasta este, de asemenea, o sarcină pentru viitor, de a regândi profund credinţa creştină în faţa provocărilor timpului nostru", a declarat Ouellet pentru Reuters Television.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.