Benjamin Netanyahu şi-a început autobiografia sa - devenită un best-seller - cu povestea unui raid îndrăzneţ al forţelor speciale la care a luat parte pentru a elibera pasagerii israelieni dintr-un avion de linie deturnat în 1972, un eveniment care a contribuit la formarea imaginii sale de „şoim” în cele peste trei decenii de activitate politică, relatează Reuters.
Una dintre ironiile care îl înconjoară pe cel mai longeviv prim-ministru israelian este că, la câteva săptămâni după ce şi-a început cel de-al şaselea mandat - un record -, una dintre politicile sale emblematice - o revizuire a sistemului judiciar - a provocat astfel de tensiuni în armată, încât şeful apărării a avertizat că securitatea naţională este în pericol.
Împreună cu un val de violenţă în creştere în Cisiordania, bătălia privind reforma judiciară a dominat agenda a ceea ce este considerat în general a fi cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Luni, cu un stimulator cardiac proaspăt implantat, Netanyahu se afla în parlament în timp ce legislatorii votau un element-cheie al pachetului de reforme, un proiect de lege care ar reduce puterea Curţii Supreme de a ţine în frâu deciziile executivului. În acelaşi timp, sute de mii de protestatari manifestau în afara Knessetului.
NETANYAHU, CONTESTAT CHIAR DE VECHEA SA UNITATE MILITARĂ
Mulţimi uriaşe au ieşit în stradă în fiecare săptămână de la începutul anului, într-o bătălie care a împărţit societatea israeliană în două, opunându-i pe evreii liberali şi seculari partidelor religioase şi grupurilor de colonişti.
Netanyahu, pus sub acuzare pentru acuzaţii de corupţie - pe care le-a negat permanent -, spune că schimbările propuse sunt necesare pentru a-i ţine în frâu pe judecătorii activişti pe care el şi aliaţii săi îi consideră că se amestecă în politică. Criticii notează însă că propunerile legislative ar putea contribui, potenţial, la salvarea sa de la condamnare şi închisoare pentru acuzaţiile care i se aduc. El este suspectat că a primit ilegal cadouri şi că a acordat favoruri în schimbul unei acoperiri pozitive în media.
Opoziţia faţă de aceste planuri a venit din partea a aproape întregului sector de afaceri din Israel, inclusiv din partea unor companii de înaltă tehnologie foarte apreciate, a avocaţilor, a cadrelor universitare şi a unui număr impresionant de rezervişti militari, în special piloţi de vânătoare şi membri ai forţelor speciale de elită, cum ar fi chiar vechea unitate Sayeret Matkal a lui Netanyahu.
Deşi mulţi dintre rezerviştii care protestează au declarat că vor servi în cazul unei urgenţe reale de securitate, într-o ţară aflată într-o stare de alertă militară constantă, revolta a fost unul dintre cele mai izbitoare aspecte ale bătăliei privind revizuirea prerogativelor justiţiei.
Principalul general israelian, Herzi Halevi, a avertizat că diviziunile riscă să creeze "fisuri periculoase" în armată.
UN PRAGMATIC
Poate cel mai polarizant dintre liderii israelieni, dar un pragmatic prin excelenţă, Netanyahu a fost întotdeauna văzut ca un conservator recognoscibil - pro-business şi dur în materie de securitate. Statura sa corpolentă şi impunătoare, echilibrul său şi engleza americană fără cusur au subliniat rolul său supradimensionat pe scena mondială. Dar el s-a simţit la fel de bine şi în lumea dură a politicii israeliene, făcând apel la instinctele de bază ale alegătorilor din oraşele şi aşezările sărăcăcioase, departe de luminile strălucitoare ale modernului Tel Aviv.
Cu toate acestea, înainte de ultima sa victorie electorală din 2022, stânjenit de procesul de corupţie pe care l-a catalogat drept o vânătoare de vrăjitoare partizană, el a fost nevoit să caute alianţe în afara curentului politic tradiţional. Asta a însemnat să strângă rândurile cu partidele religioase şi ultranaţionaliste care nu sunt deranjate de faptul că îi supără pe aliaţii Israelului cu agenda lor deschis expansionistă.
Un adept al unei linii dure în materie de securitate pe tot parcursul vieţii, Netanyahu s-a descris pe sine însuşi în autobiografia sa "Bibi, povestea mea" ca fiind "conservator, dar categoric nu extremist". El s-a aflat mult la stânga partenerilor săi de coaliţie, printre care Itamar Ben-Gvir, condamnat în 2007 pentru incitare rasistă împotriva arabilor, şi Bezalel Smotrich, care, la scurt timp după ce a preluat funcţia, a cerut, în martie 2022, ca un sat palestinian să fie "ras de pe faţa pământului".
Preşedintele american Joe Biden, un susţinător de-o viaţă al Israelului, nu şi-a ascuns îngrijorarea, cerând un consens asupra reformelor judiciare şi descriind cabinetul lui Netanyahu ca fiind unul dintre cele mai radicale pe care le-a văzut în cei peste 50 de ani de relaţii cu guvernele israeliene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.