Rusia are o flotă de nave-spion deghizate în nave de pescuit care ar opera în apele nordice, ca parte a unui program de posibilă sabotare a cablurilor subacvatice şi a parcurilor eoliene din regiune, potrivit unei investigaţii comune a radiodifuzorilor publici din Suedia, Danemarca, Norvegia şi Finlanda.
Ancheta citează un ofiţer danez de contrainformaţii care susţine că strategia de sabotaj este concepută pentru a fi pusă în aplicare în cazul în care Rusia şi Occidentul intră într-un conflict total, scrie The Guardian.
Un ofiţer norvegian de informaţii le-a spus radiodifuzorilor că schema a primit o importanţă uriaşă - şi, prin extensie, resurse - de către Kremlin şi este controlată direct de la Moscova.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primul reportaj dintr-o serie a radiodifuzorilor DR din Danemarca, NRK din Norvegia, SVT din Suedia şi Yle din Finlanda a fost difuzat miercuri seară.
Radiodifuzorii spun că Rusia a deghizat unele bărci de spionaj în nave de pescuit şi de cercetare ştiinţifică în Marea Nordului. Potrivit surselor de informaţii citate de radiodifuzori, ambarcaţiunile au la bord un aparat de supraveghere subacvatică care poate fi folosit pentru a cartografia locuri cruciale de interes văzute de Moscova ca potenţiale ţinte de sabotaj.
Într-o dezvăluire separată, guvernul danez a lansat marţi documente oficiale care detaliază pentru prima dată modul în care patrulele daneze de apărare au făcut 112 fotografii ale navelor ruseşti în largul coastei sale cu câteva zile înainte de explozia conductei Nord Stream în Marea Baltică, în septembrie. Explozia a distrus conducta şi a dus la deversarea unor cantităţi mari de gaz.
Portalul de ştiri german T-Online relatase despre operaţiunea de patrulare daneză în septembrie, cu câteva zile înainte de explozie. Informaţiile de pe site arătau că navele ruseşti erau echipate cu macarale de încărcare şi un mini-submarin şi operau chiar în afara zonelor radar daneze şi suedeze.
O anchetă comună asupra exploziei de către autorităţile din Danemarca, Suedia şi Germania este în curs de desfăşurare. Deşi există un consens că exploziile au fost rezultatul unui atac de sabotaj, responsabilitatea nu a fost stabilită definitiv, deşi „scenariul principal clar”, bazat pe natura explozivului utilizat, este că a fost implicat un grup sponsorizat de stat, potrivit unui procuror suedez implicat în anchetă.
Se pare că anchetatorii germani urmăresc o pista legată de mişcările unui iaht cu vele, Andromeda, şi ale echipajului său de dimensiuni medii, despre care se crede că ar fi putut fi în spatele atacului.
Ancheta radiodifuzorilor nordici a identificat ceea ce a numit nave fantomă - nave care şi-au oprit emiţătoarele pentru a-şi păstra locaţiile secrete. Comunicaţiile interceptate între nave au fost monitorizate de autorităţi, iar radiodifuzorii au avut şi acces la înregistrări ale acestora.
O atenţie deosebită a fost acordată navei Amiral Vladimirski, care este înregistrată ca navă oceanografică expediţionară, dar se crede că este o navă de spionaj rusă.
Un fost expert neidentificat al Royal Navy a urmat traseul pe care Vladimirski l-a parcurs aproape de şapte parcuri eoliene în largul coastei Marii Britanii şi Olandei într-una dintre călătoriile sale. El a descris modul în care nava, care nu şi-a pornit transmiţătorul timp de o lună întreagă, şi-a redus vizibil viteza atunci când s-a apropiat de parcurile eoliene şi părea să zăbovească în acele zone.
Un reporter care s-a apropiat de navă a fost confruntat de un bărbat îmbrăcat cu vestă antiglonţ şi cagulă şi care părea să mânuiască o puşcă de asalt militară.
Jurnalul de Apărare al Marii Britanii a relatat în noiembrie că aceeaşi navă a fost văzută în largul coastei scoţiene în acea lună, intrând în Moray Firth şi văzută aproape de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare maritimă a Royal Air Force.
În urmă cu două luni, serviciile de informaţii olandeze au avertizat cu privire la posibile încercări de a perturba sau distruge infrastructura marină, după ce o navă rusă a fost văzută în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului, unde se credea că efectuează cartografiere submarină.
Ruptura unui cablu subacvatic de date în largul coastei norvegiene anul trecut, despre care autorităţile au spus că ar fi putut fi cauzată de activitatea umană, se crede că ar fi, de asemenea, posibil legată de programul rus. La începutul acestei luni, Norvegia a expulzat 15 oficiali ruşi acuzaţi de spionaj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.