Londra, centru financiar internaţional major, va fi supusă, începând de la miezul nopţii de vineri, unor restricţii mai dure pentru a ţine sub control epidemia de Covid-19, transmite CNBC.
Pandemia respiratorie, care a apărut în China anul trecut şi a ucis peste un milion de oameni din întreaga lume, se răspândeşte în majoritatea regiunilor din Marea Britanie, unde numărul oficial al morţilor provocate de această boală, de 43.155, este cel mai mare din Europa.
Furia populaţiei creşte, totuşi, din cauza costurilor economice, sociale şi de sănătate ale celei mai mari restricţionări a libertăţilor de după cel de-al Doilea Război Mondial. Un fost consilier guvernamental a avertizat că unii oameni vor avea în curând probleme să îşi îmbrace copiii.
Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că Londra, care are o populaţie de 9 milioane de locuitori, precum şi comitatul puternic populat adiacent Essex vor fi plasate la un nivel de alertă ”ridicat”, în creştere faţă de ”mediu”, la un minut după miezul nopţii (23:01 GMT vineri).
Principalul impact al trecerii la nivelul de alertă ”ridicat” este că oamenii nu vor putea socializa cu persoane din alte gospodării sub nicio formă, de exemplu acasă sau într-un restaurant. Călătoriile vor fi reduse acolo unde este posibil, a spus Hancock.
”Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi”, a spus Hancock. ”Ştiu însă că în faţa noastră există ceruri mai luminoase şi mări mai calme - că ingeniozitatea ştiinţei va găsi o cale de scăpare, dar până atunci trebuie să fim uniţi”.
Măsura Marii Britanii de a opri socializarea în capitală înseamnă că Londra şi Paris - cele mai bogate două oraşe ale Europei - vor trăi în curând sub umbra restricţiilor impuse de autorităţile de stat, pe măsură ce al doilea val al pandemiei se extinde prin Europa.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că circulaţia va fi interzisă pe timpul nopţii în Paris şi alte opt oraşe mari, începând de sâmbătă timp de patru săptămâni.â
Londra, centrul băncilor internaţionale şi al tranzacţiilor valutare, este rivalizată doar de New York atunci când vine vorba de influenţa financiară. Cele mai afectate zone din Londra sunt Richmond, Hackney, City of London, Ealing, Redbridge şi Harrow.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus: ”Trebuie să-i avertizez pe londonezi: avem o iarnă dificilă înainte”.
Au existat discuţii ca Manchester, unul dintre cele mai mari oraşe ale Marii Britanii, situat în nordul Angliei, să treacă de la alertă ”ridicată” la ”foarte ridicată”, dar Hancock a spus că discuţiile cu liderii locali continuă, astfel încât nu a fost încă luată nicio decizie.
Într-o demonstraţie de sfidare, primarul din Manchester, Andy Burnham, a declarat că nu doreşte să impună un blocaj local care să sacrifice porţiuni din economia oraşului fără sprijin financiar adecvat din partea guvernului central.
Nivelul de alertă ”foarte ridicat” interzice socializarea, obligă puburile şi barurile să se închidă şi interzice deplasarea în afara zonei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.