Cererile de acordare a cetăţeniei moldoveneşti vor fi coordonate cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Această prevedere, dar şi altele, este inclusă într-un proiect de modificare a Legii cetăţeniei Republicii Moldova votat în a doua lectură de Parlament, în cadrul şedinţei plenare de vineri. Documentul urmăreşte scopul de a exclude riscurile de securitate la adresa statului şi a ordinii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de modificare a Legii cetăţeniei Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatul fracţiunii PAS Igor Chiriac, anunţă newsmaker.md.

Potrivit autorului, prevederile propuse sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparţin persoanelor din Federaţia Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac propune o serie de modificări la Legea cetăţeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei ţării o vor primi. Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă şase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.