Regele Felipe al VI-lea, aflat într-o vizită de stat în Regatul Unit, a abordat miercuri problema statutului Gibraltarului, îndemnând Londra şi Madridul să găsească o soluţie care să pună capăt tensiunilor cu privire la această enclavă britanică din sudul Spaniei, relatează AFP.
”Sunt sigur că dialogul şi eforturile guvernelor noastre vor permite să se avanseze în căutarea unei formule satisfăcătoare pentru toţi”, a declarat Felipe al VI-lea în Parlamentul britanic, unde a fost invitat să susţină un discurs.
Tensiunile cu privire la statutul acestui teritoriu de 6.7 kilometri pătraţi, în care locuiesc 32.000 de oameni, au fost relansate după ce Regatul Unit a votat pe 23 iunie 2016 să iasă din Uniunea Europeană (UE).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Statele membre UE au acordat Spaniei - care intenţionează să recupereze Gibraltarul, cedat Regatului Unit în 1713 - un drept de cetate în orice viitoare relaţie a UE cu ”roca”, după consumarea Brexitului.
În septembrie, Felipe al VI-lea a îndemnat la o retrocedare negociată a ”rocii”, într-un discurs pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU, la New York.
”Invit Regatul Unit, cu această primă ocazie la ONU, după Brexit, să pună capăt anacronismului colonial pe care-l reprezintă Gibraltarul, printr-o soluţie concertată între ţările noastre, pentru a restaura integritatea teritoriului Spaniei”, a spus el.
Evocând votul britanicilor în favoarea Brexitului, regele Spaniei a declarat, miercuri, că această decizie a ”întristat” Spania, dar că ţara sa respectă întru totul această decizie.
Abordând problema viitorului imigranţilor originari din cele două ţări, după Brexit, el a îndemnat la un acord care să le ofere ”asigurări suficiente”.
”Aceşti cetăţeni au aşteptări legitime faţă de condiţii de trai convenabile şi stabile pentru ei şi familiile lor”, a spus el.
Aproximativ 300.000 de britanici trăiesc în Spania - majoritatea pensionari -, iar peste 110.000 de spanioli trăiesc în Regatul Unit, potrivit unor date oficiale.
DEFILARE ÎN CALEAŞCĂ
Felipe al VI-lea, însoţit de soţia sa, regina Letizia, au sosit marţi seara la Londra, într-o vizită de stat de trei zile.
Regina Elizabeth a II-a i-a primit miercuri, iar apoi cuplul regal spaniol a avut dreptul la o defilare în caleaşcă, în tradiţia vizitelor de stat în regatul Unit.
WATCH: King Felipe and Queen Letizia of Spain arrive at Buckingham Palace as guests of Queen Elizabeth II https://t.co/JfNcSOHuXf
— NBC News (@NBCNews) July 12, 2017
Elizabeth oferă miercuri seara un dineu de gală în onoarea lor, la Palatul Buckingham, reşedinţa sa oficială la Londra, unde sunt cazaţi.
Această vizită ”este de cea mai mare importanţă”, a declarat pentru AFP Ana Romero, autoarea unor cărţi despre familia regală spaniolă, amintind momentele dificile pe care le traversează cele două ţări, de o parte în contextul Brexitului, de cealaltă a crizei separatiste în Catalonia.
Ea a fost amânată în două rânduri, prima oară din cauza crizei politice din Spania, în martie 2016, iar a doua oară din cauza alegerilor legislative anticipate în Regatul Unit, convocate pe 8 iunie.
Regele Spaniei se va întâlni joi cu premierul britanic Theresa May la reşedinţa ei, la numărul 10 pe Downing Street.
Monarhul spaniol se duce vineri la Oxford, unde este păstrată o ediţie rară a Don Quixote şi manuscrisul Codex Mendoza, care prezintă cuceririle aztece, stabilit de viceregele Mexicului Antonio Mendoza în anii care au urmat cuceririi, în 1521.
Ultima vizită de stat spaniolă în Regatul Unit a fost efectuată de regele Juan Carlos şi de regina Sofia în 1986.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...