Regele Charles al Marii Britanii a sosit miercuri în Franţa pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el şi preşedintele Emmanuel Macron speră să se bazeze pe simbolism şi pe legăturile personale pentru a întoarce pagina după ani de relaţii dificile între cele două ţări, relatează Reuters.
Regele Charles şi soţia sa, regina Camilla, au fost întâmpinaţi la aeroportul din Paris, pe un vânt intens, de prim-ministrul francez Elisabeth Borne, înainte de a se îndrepta spre o ceremonie la Arcul de Triumf, unde au adus un omagiu soldaţilor francezi şi britanici care au murit în cele două războaie mondiale.
Ei au mers apoi pe bulevardul Champs-Elysees într-o maşină DS franceză, salutând mulţimea destul de firavă care se adunase de-a lungul bulevardului mărginit de copaci. La un moment dat, Charles şi Macron s-au ridicat în picioare prin plafonul deschis al maşinii pentru a saluta.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vizita are loc în condiţiile în care cetăţenii francezi şi britanici resimt presiunea unei inflaţii ajunse la cote nemaivăzute de decenii, iar dineul planificat la somptuosul Palat de la Versailles, un simbol al privilegiilor, a fost criticat de unii ca fiind neinspirat.
"Francezii se plâng tot timpul, oricum", spune Marie-Noelle Ahanso, o angajată în vârstă de 62 de ani, a cărei singură nemulţumire a fost că Charles nu a parcurs Champs-Elysees într-o trăsură - ceea ce, potrivit acesteia, le-ar fi permis binevoitorilor să îl vadă mai bine.
Înainte de dineul de la Versailles, unde în meniu se vor regăsi homar albastru şi o selecţie de brânzeturi franceze şi englezeşti, Charles şi Macron au avut o întâlnire în biroul preşedintelui francez de la Palatul Elysee.
This friendship. pic.twitter.com/ikXRzDWUuE
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 20, 2023
Deşi Charles are doar un rol consultativ în politica britanică, printre subiectele pe care cei doi le vor discuta se numără războiul din Ucraina, loviturile de stat din Sahel, precum şi schimbările climatice, potrivit oficialilor francezi.
La banchetul de la Versailles au fost invitate peste 150 de persoane, printre care actorul britanic Hugh Grant, starul rock Mick Jagger, fostul antrenor de fotbal al echipei Arsenal, Arsene Wenger, fostul fotbalist al echipei Chelsea, Didier Drogba, şi miliardarul francez Bernard Arnault.
Joi, Charles, Camilla, Macron şi soţia sa Brigitte vor vizita catedrala Notre-Dame pentru a vedea lucrările de restaurare după incendiul masiv din 2019 care i-a distrus acoperişul.
Vineri, Charles şi Camilla se vor îndrepta spre oraşul Bordeaux, situat în sud-vestul ţării, unde excursiile vor include o vizită la o podgorie organică.
Regele, vorbitor fluent de franceză ca şi mama sa, regretata regină Elizabeth, este dornic să meargă pe urmele acesteia şi este posibil să se refere la afecţiunea profundă a reginei defuncte pentru Franţa, călătoria fiind, de asemenea, o şansă de a reface legăturile care au fost distruse de ieşirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020.
ANTANTA REÎNNOITĂ
Charles a sperat ca o vizită de stat în Franţa să fie prima sa deplasare externă în calitate de rege, dar călătoria planificată în martie a fost amânată din cauza protestelor tensionate din Franţa generate de reforma pensiilor, spre jena lui Macron.
La a doua lor încercare de a se întâlni în Franţa, regele în vârstă de 74 de ani şi preşedintele în vârstă de 45 de ani şi-au propus să se bazeze pe o relaţie deja consolidată de comunicările lor cu privire la Notre-Dame. Charles i-a scris lui Macron atunci când catedrala a ars, iar cei doi împărtăşesc, de asemenea, interese comune în ceea ce priveşte clima şi patrimoniul.
"Amândoi sunt intelectuali, oameni erudiţi. Şi amândoi a trebuit să impună o poveste de dragoste neconvenţională şi despre care s-a discutat foarte mult", subliniază Adelaide de Clermont-Tonnerre, redactor-şef a revistei mondene Point de Vue.
Camilla, în vârstă de 76 de ani, a doua soţie a lui Charles după ce mult iubita şi populara prinţesă Diana a murit într-un accident de maşină la Paris în 1997, va lansa un nou premiu de carte la Paris împreună cu soţia preşedintelui francez, Brigitte Macron.
Cuvintele calde, vizitele şi gesturile simbolice vin după mai mulţi ani tensionaţi în ceea ce priveşte negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2020 şi, ulterior, dispute pe teme care variază de la imigraţie la vânzarea de submarine.
Fostul prim-ministru britanic Liz Truss a spus odată că juraţii încă nu au decis dacă Franţa este prieten sau duşman, înainte de a se mulţumi să o numească prietenă anul trecut. Succesorul ei, prim-ministrul Rishi Sunak, a vizitat Franţa în martie pentru a da startul la ceea ce el a numit o "antantă reînnoită".
Cu toate acestea, unii parizieni au rămas sceptici cu privire la această vizită. "El este doar fiul, ei sunt deja bătrâni, nu avem o istorie lungă", a declarat Mireille Mauve, în vârstă de 88 de ani.
"Cred că de când a murit Elizabeth, familia regală nu mai este la fel de importantă ca înainte, Regele Charles nu mai este la fel de important şi simbolic ca Elizabeth, aşa că nu prea contează dacă vine sau nu", spune Alexia Aubert, în vârstă de 15 ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.