Uniunea Europeană (UE) a invitat Regatul Unit, fostuş său membru, să participe la un proiect de mobilitate militară considerat esenţial în îmbunătăţirea capacităţii UE şi NATO de a reacţiona în cazul unor crize, a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei 27 au invitat în mod oficial Londra să se asocieze acestui proiect insistând asupra ”valorii adăugate substanţiale” reprezentată de către Regatul Unit, a precuzat marţi, într-un comunicat, şeful diplomaţiei europene.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul UE, la Bruxelles, la care a participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mobilitatea militară este o parte importantă a cooperării UE cu NATO, a subliniat Jens Stoltenberg, în contextul în care 21 dintre cele 30 de state membre ale Alianţăei Nord-Atlantice sunt membre ale Uniunii Europene.

”Garantarea unei mişcări rapide şi unui transport sigur al forţelor armate este esenţială unei îmbunătăţiri a capacităţii UE şi NATO de a reacţiona la crize, mai ales acum că furnizăm un ajutor militar de urgenţă Ucrainei”, a subliniat Josep Borrell.

”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat încă o dată această capacitate de a se deplasa rapid a trupelor şi a materialului în întreaga Europă şi dicolo de ea ese esenţială securităţii noastre”, a insistat el.

Statele Unite, Canada şi Norvegia s-au alăturat acestei cooperării militare UE-NATO în 2021.

Ea simplifică şi standardizează procedurile naţionale în transportul militar transfrontalier şi permite astfel o circulaţie rapidă a personalului şi resurselor militare în întreaga Uniune Europeană - pe cale rutieră, feroviară, maritimă şi aeriană.

Mobiolitatea trupelor face parte din angajamentul pe care şi l-au asumat statele membre NATO de a fi în măsură - în 2030 - să desfăşoare 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile şi 30 de nave de luptă în 30 de zile, pentru a face faţă unei eventuale operaţiuni a Rusiei - identificată drept un potenţial agresor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.