Regatul Unit, fosta putere colonială, şi-a reiterat susţinerea faţă de Guyana în criza cu privire la Essequibo, un teritoriu bogat în petrol, cerut de Venezuela, care a reacţionat virulent, relatează AFP.
”Regatul Unit se află alături de Guyana”, a anunţat luni pe X ministrul britanic al Americilor, David Rutley, în urma unei reuniuni cu uşile închise cu preşedintele Guyanei, Irfaan Ali.
Cei doi au pozat strângându-şi mâna.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Azi (luni), la Georgetown, am reiterat susţinerea noastră fermă faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi pacea regională a Guyanei”, a scris el, fără să menţioneze Veneuela.
Întâlnirea lui Ali cu Rutley ”s-a concentrat asupra continuării extinderii relaţiilor între Regatul Unit şi Guyana, mai ales în domeniile securităţii şi dezvoltării economice durabile”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia Guyanei, care nu menţionează nici ea Venezuela.
Preşedinţii Guyanei Irfaan Ali şi venezuelean Nicolas Maduro s-au întâlnit la 15 decembrie la un summit care a contribuit la scăderea presiunilor - prin angajamentul de a nu recurge la forţă -, însă nu a rezolvat diferendul teritorial, iar cele două ţări campează pe poziţii.
Tensiunile au crescut în urma lansării în septembrie a unor licitaţii petroliere de către Guayana, iar apoi a unui referendum organizat, în reacţie, la 3 decembrie, în Venezuela, pe tema unei anexări a Essequibo, un teritoriu cu o suprafaţă de 162.000 de kilometri pătraţi bogat în resurse naturale, administrat de Georgetown, dar revendicat de caracas.
Venezuela a reacţionat virulent faţă de vizita lui Rutley.
”Fostul imperiu invadator şi sclavagist, care a ocupat în mod ilegal teritoriul Guyanei Esequiba (alt nume al Essequibo) şi a acţionat în mod josnic şi deturnat împotriva intereselor Venezuelei, insistă să intervină într-un diferend teritorial pe care el însuşi l-a generat”, a denunţat pe X ministrul venezuelean de Externe Yvan Gil.
El l-a catalogat pe Rutley drept un ”flibustier”.
Aproximativ 125.000 de persoane - adică o cincime din populaţia Guyanei - trăieşte în Essequibo, care reprezentă două treimi din suprafaţa acestei ţări.
Caracasul susţine că fluviul Essequibo trebuie să fie o frontieră naturală, la fel ca în 1777, în perioada Imperiului Spaniol.
Guyana susţine că frontiera - care datează din perioada colonială engleză - a fost aprobată în 1899 de o Curte de Arbitraj de la Paris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...