Avioane de vânătoare aparţinând Royal Air Force (RAF) au ”interceptat” 21 de aeronave ruseşti la marginea spaţiului aerian NATO în ultimele trei săptămâni, în cadrul unei misiuni în Estonia, anunţă ministerul britanic al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între aeronavele ruseşti interceptate se află avioane de luptă, avioane de transport sau de culegere de informaţii şi bombardiere cu rază lungă de acţiune de tip Tupolev 22 (Tu-22M), precizează ministerul brtianic.

”Aceste interceptări amintesc în mod acut valoarea apărării colective şi disuasiunii oferite de NATO”, declară, citat în acest comunicat, ministrul britanic al Apărării  Ben Wallace.

”RAF a acţionat alături de aliaţii noştri, în ultimele trei săptămâni, pentru a face astfel încât statele membre şi ţările noastre partenere să fie protejate, iar ele pot avea asigurarea susţinerii noastre continue în vederea unei consolidări a securităţii europene în partea care ne împărtăşeşte valorile”, adaugă el.

Avioanele britanice de tip Typhoon - desfăşurate la baza Amari, în Estonia, din martie, în cadrul contribuţiei britanice la misiuni NATO - au decolat pentru a supraveghea aeronave ruseşti, atunci când acestea nu comunicau cu agenţii de trafic aerian, reprezentând astfel un pericol la adresa securităţăii aeriene, potrivit Mnisterului britanic al Apărării.

Aeronavele britanice rămân în Estonia până la jumătatea lui august, când vor fi înlocuite cu avioane spaniole.

În cadrul desfăşurării sale în Estonia, Royal Air Force a luat parte la mai multe exerciţii majore, inclusiv un exerciţiu prezentat de Londra drept cel mai important exerciţiu aerian NATO de la sfârşitul Războiului Rece.

Această demonstraţie de forţă şi de unitate în faţa unor eventuale ameninţări ale Rusiei, în plin Război rus în Ucraina, a fost prezentată de către organizatori drept cel mai iimportant exerciţiu aerian din întreaga istorie a Alianţei Nord-Atlantice.

La exerciţiu au luat parte 250 de aeronave militare din 25 de state membre NATO şi ţări partenere, inclusiv Japonia şi Suedia, un stat candidat la aderarea la Alianţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.