Regatul Unit a acordat statutul de ambasador cu statut deplin reprezentantului Uniunii Europene (UE) la Londra, după ce a refuzat acest lucru timp de mai multe luni, în urma Brexitului, un refuz aflat la originea unor tensiuni, au anunţat cele două părţi, relatează AFP.
Acest acord a fost anunţat în urma unei întâlniri între şefii diplomaţiilor britanică Dominic Raab şi UE Josep Borrell, în marja unei reuniuni G7, miercuri, la Londra.
Acordul ”are la bază bunăvoinţa şi pragmatismul”, anunţă într-un comunicat comun Londra şi Bruxellesul.
”Ambasadorul UE va avea un statut asemănător celui al şefilor misiunilor de stat, inclusiv agrementul şi prezentarea scrisorilor de acreditare şefului statului”, precizează părţile.
”Personalul Delegaţiei UE va beneficia de privilegiile şi imunitatea necesare în vederea unei funcţionăroi eficiente”, precizează ele.
Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, iar în urma unei perioade de tranziţie de 11 luni a abandonat toate reglementările europene, iar la 31 decembrie piaţa unică şi Uniunea Vamală.
În urma acestei rupturi s-au lansat negocieri, nerodnice până atunci, în vederea stabilirii faptului dacă ambasadorul UE la Londra Joao Vale de Almeida şi echipa sa este necesar să beneficieze de o imunitate diplomatică deplină în virtutea Convenţiei de la Viena, la fel ca diplomaţii unui stat suveran, sau de imunitatea conferită organizaţiilor internaţionale - o poziţie privilegiată de Londra.
Acest diferend alimenta tensiuni post-Brexit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...